Blog > Komentarze do wpisu
Kopytka wg M. Gessler
Leciutkie, puszyste i niezwykle delikatne kopytka. Przyznam, że przywykłam do zbitych kluchów (sama kiedyś zrobiłam kopytka, którymi z powodzeniem można by wybić okno...), jednak te są inne: smakują niczym ledwo ścięte, wspaniałe puree.
kopytka
Składniki:
  • 1kg sypkich ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 2 jajka

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dobrze ostudzić (najlepiej odkryte by odparowały). Ostudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Dodać jajka i mąkę - zagnieść. Uformować w wałek (podsypując odrobiną mąki). Pokroić w ukośne paski.

Gotować w dużej ilości osolonej wody do momentu wypłynięcia.

 kopytka



środa, 04 lipca 2012, feeriasmakow
Tagi: ziemniaki

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/07/04 17:43:34
Wyglądają na mięciutkie.
Ale ja, jak dodam za mało mąki to potem nie mogę ich wyjąc z wody bo mi się rozpadają:)
-
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/07/04 22:28:34
ja dodaję po prostu więcej mąki ziemniaczanej ;) pyszne kluchy
-
Gość: kuchenny bałagan, *.home.aster.pl
2012/07/04 23:55:21
lubię kopytka, a już najbardziej te, które robi mama :)
-
chantel111
2012/07/05 20:32:11
ślicznie wyglądają, jak chmurki :)