Blog > Komentarze do wpisu
Krucha Tarta z Kaszanką
Tarta z kruchego ciasta z farszem opartym na kaszance, czerwonej cebuli i jabłkach. Bardzo dobre i niezwykle ciekawe połączenie smaków; szczególnie, że farsz doprawiłam cynamonem i goździkami (jak w pierogach wg M. Gesller).
 krucha tarta z kaszanką

 

Składniki:

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka lodowatej wody
  • 1 jajko

Na farsz

  • 500 g kaszanki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • czarny pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • kawałek masła
  • 1 jabłko
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce zimną wodę. Schłodzić w lodówce około 2 godzin.

 

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowane masłem formę na tarte - wielkości  30-34 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki.

Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC na 15 minut. Po tym czasie usunąć pergamin z zawartością i podpiec do lekkiego zrumienienia jeszcze przez kilka minut.



Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kaszankę pokrojoną w plastry. Smażyć aż się rozpadnie, doprawić pieprzem, cynamonem i goździkami. W razie konieczności odparować nadmiar płynu.

Jabłko obrać pokroić w półplasterki.

Cebulę obrać posiekać podsmażyć na maśle z odrobiną soli.

Na podpieczoną arę wyłożyć farsz z kaszanki, cebulę i kawałki jabłka. Posypać igiełkami rozmarynu. Zapiec około 15 minut.

krucha tarta z kaszanką

krucha tarta z kaszanką

sobota, 11 sierpnia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/11 21:21:26
Wygląda niezwykle apetycznie, ale nie wiem czy odważę się upiec:) Zdjęcia cudowne!:)
-
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/08/11 23:52:48
lubię smak kaszanki z grilla, jako dodatek do tarty to dla mnie nowość warta wypróbowania