Blog > Komentarze do wpisu
Pieczeń z Piersi Kurczaka
... oraz propozycja jej podania: Tonatto. Świetne danie, które ostatnio często chodzi mi po głowie. Przygotowywałam je już z indyka i schabu (oryginał, czyli Vitello Tonatto z cielęciny zostawiłam sobie na koniec). Sama pieczeń jest krucha i wilgotna pomimo iż to kurczak.
pieczeń z kurczaka
Składniki:

Pieczeń

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • ulubione zioła (dałam mieszankę Benedyktyńską do drobiu)

Tonatto

  • puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • około 170 g majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczek soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki kaparów
  • małe opakowanie anchois
  • pieprz



Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć 1 łyżką soli. Odstawić przykryte na noc do lodówki (raczej nie da się przyspieszyć tego etapu).

Następnego dnia wyjąć mięso, przetrzeć ręcznikiem. Przyprawić pieprzem, papryką i ziołami. Skropić oliwą. Złożyć piersi (gładką stroną na zewnątrz). Umieścić w opasce do pieczenia szynki. Związać końce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. Mięso ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec około 1 godziny. Całkowicie ostudzić.

Tonatto

W pojemniku blendera umieścić dobrze odsączonego tuńczyka, majonez, śmietanę, sok z cytryny, pieprz, słodką paprykę i połowę filetów anchois. Zmiksować na bardzo gładki sos.

Na półmisku rozłożyć pokrojoną w plasterki pieczeń z kurczaka. Zalać majonezowym sosem. Pozostałe anchois i kapary odrobinę osuszyć na papierze. Udekorować wierzch. 

pieczeń z kurczaka

tonatto

poniedziałek, 13 sierpnia 2012, feeriasmakow

Komentarze
2012/08/13 18:54:54
O matuniu jak to apetycznie wygląda! Ekstra! Napatrzeć się nie mogę!
-
2012/08/23 16:45:24
zainspirowałam się... właściwie dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł upieczenia piersi kurczakowej - nie wiem...a siatkę mam.... - czy smak kurczaka i anchois nie gryzą się?