Blog > Komentarze do wpisu
Babeczki z Kawiorem
Kruche babeczki z farszem ziołowym i kawiorem z łososia. Genialne połączenie, gdyż, choć wielką fanką kawioru nie jestem, w tej konfiguracji zjadłam z przyjemnością. Przepis podpatrzyłam na Kuchnia TV.
babeczki z kawiortem
Składniki:

Na ciasto

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 2-3 łyżek zimnej wody 

Na farsz

  • 125 g śmietankowego serka Philadelphia
  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylii, szczypiorku, koperku)
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 200 ml śmietany 22% Danone Szefa Kuchni lub o połowę mniej każdej innej (danone jest gęsta nawet po rozmieszaniu, inne mogą sprawić, że farsz popłynie) 
  • odrobina soli i pieprzu

Dodatkowo

  • kawior z łososia
  • gałązki koperku i półplasterki limonki do dekoracji

Wykonanie

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce zimną wodę. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. lub około 20 minut w zamrażalniku.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki na babeczki. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200Co.na 15 minut. Po tym czasie usunąć pergamin z zawartością i podpiec do zrumienienia jeszcze przez kilka minut. Ostudzić.

Serek rozetrzeć w misce, dodać drobno posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Śmietanę rozmieszać w kubeczku, dodawać stopniowo do serka mieszając łyżką, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (bardzo gęstej śmietany).

Ostudzone babeczki wypełnić farszem, udekorować kawiorem, koperkiem i limonką.

babeczki z kawiortem

czwartek, 18 października 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy