Blog > Komentarze do wpisu
Indyjska Zupa z Warzyw Strączkowych
Orientalna zupa z soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli z dodatkiem mięty i szpinaku. Niezwykle aromatyczna i sycącą. Przepis z "Kuchni Indyjskiej".
zupa ze strąków
Składniki:
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżeczka kuminu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 puszki ciecierzycy
  • 1 duża i 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sok z dużej cytryny
  • 1,25 l bulionu warzywnego (dałam pół na pół z cielęcym)
  • 125 g świeżego szpinaku
  • pęczek świeżej mięty

Wykonanie

Ciecierzycę i fasolę opłukać na sicie.

Miętę i szpinak posiekać.

Posiekane cebule podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażyć, aż cebula zmięknie.

Dodać fasolę, ciecierzycę, soczewicę i bulion. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. W międzyczasie dodając posiekaną miętę i sok z cytryny. Gdy soczewica będzie już miękka wrzucić szpinak i gotować około 5 minut aż zwiędnie.

zupa ze strąków

środa, 12 grudnia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/12/12 17:21:31
Bardzo aromatyczna i rozgrzewajaca - slowem, idealna na zime!
-
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/12 20:16:39
Zupka brzmi bardzo zachęcająco. Proszę podać dla ilu osób jest podana porcja składników. Chętnie ja wypróbuję:)

Zapraszam do konkursu:
abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/swiateczna-zabawa-z-upominkami-lestello.html
-
majanaboxing
2012/12/12 22:21:28
Jaka ona jest ładna! :) Pięknie podana, zachwycająco.:)
-
meble-gama
2012/12/13 12:12:15
Z chęcią wykorzystam ten przepis, aczkolwiek dodałabym do niego nuty czegoś ostrzejszego. Przepadam za orientalna kuchnia, ze względu na swój intensywny smak, a zwłaszcza za ostrymi zupami ;)