Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Jajeczno - Pieczarkowa
Jajeczna sałatka z duszonymi pieczarkami, ziołami i kiszonymi ogórkami. Drobno pokrojona; wręcz z pogranicza pasty jajecznej. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Na podstawie tego przepisu.
sałatka jajeczna
Składniki:
  • 5 jajek
  • 350 g pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 dymki
  • kilka gałązek szałwii i tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać.

Pieczarki obrać, przekroić na połówki (większe na ćwiartki), umieścić w rondlu z oliwą, gałązkami szałwii i porządnie posolić. Nakryć pokrywką po czym dusić na minimalnym ogniu około 40 minut, aż zniknie cały płyn a pieczarki lekko się zrumienią. Ostudzić.

Dymkę posiekać. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.

Wymieszać w misce większość jajek, ogórki, dymkę i pieczarki z majonezem, listkami tymianku i przyprawami. Umieścić w salaterce. Udekorować pozostałymi składnikami. Schłodzić w lodówce.

  sałatka jajeczna

sobota, 15 grudnia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2012/12/15 12:56:37
bardzo apetyczna ;)
-
Gość: KwiatowaDama, *.ds7-k.us.edu.pl
2012/12/15 16:08:24
Dzień dobry,
bardzo lubię Pani bloga, dzisiaj skorzystałam z przepisu na puree z fasoli z rozmarynem. Wyszło naprawdę świetne.
Mam pytanie odnośnie zdjęć- jakiego aparatu Pani używa oraz jaki tryb jest ustawiony, iż zdjecia wychodzą takie ładne, ostre i "profesjonalne"? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo wlasnie planuję zakup aparatu i szukam odpowiedniego. Dziękuję!
-
feeriasmakow
2012/12/15 22:28:21
Kwiatowa Damo
Bardzo się cieszę, że się odezwałaś. Nie dalej jak kilka dni temu szukałam twojego przepisu na zupę z soczewicą. Niestety jak się okazało po miesiącu komentarze przepadają... Byłam zmuszona posiłkować się książką.
Jeśli chodzi a aparat mam Pentax KX z dokupionym obiektywem manualnym o stałej ogniskowej. Jednak ważniejsze od samego aparatu jest oświetlenie, szczególnie zimą gdy szaro i buro przez cały dzień. Dlatego dokupiłam sobie lampy stacjonarne.
Zdjęć nie podkręcam w photoshopie. Lekko je rozjaśniam korzystając z tradycyjnego oprogramowania i to chyba tyle.
Mam nadzieję, że pomogłam. W razie pytań pisz na adres feeriasmkow@gmail.com.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
-
majanaboxing
2012/12/15 22:46:29
Sałatka wygląda znakomicie. Pyszna.:)
a jaką masz świetną łyżeczkę! Gdzie można takie kupić?
-
feeriasmakow
2012/12/15 22:48:48
Witaj Majanko.
W Galerii Bałtyckiej jest na parterze sklep Nan nuk (czy jakoś tak). Bardzo fajne rzeczy można kupić za nieduże pieniądze. Może się skusisz. Buziaki.
-
Gość: KwiatowaDama, 155.158.53.*
2012/12/17 00:54:02
Witam :)
zupa z soczewicy przy Pani przepisach to właściwie nie przepis... :) (Jest naprawdę nieskomplikowana, ale może dlatego ją tak lubię)
Różnorodność Pani przepisów i prawdziwa feeria smaków jest imponująca! A jeśli chodzi o zupę z soczewicy to jest bardzo prosta, chociaż zauważyłam, że skomponowała Pani bardzo ciekawą wariację na temat rozgrzewającej zupy z fasolą. Smak zupy opiera się głównie na przysmażeniu wcześniej drobno posiekanej cebuli i dymki i mielonym kminku. Zupa jest w mojej opinii najlepsza na bulionie z warzyw- mięso jest odrobinę zbyt intensywne, ale można spróbować różnych opcji. Do bulionu wrzucamy ulubione warzywa, typu zielona fasolka, marchewka, pasternak, ziemniaki, drobniutko posiekana kapusta włoska/pekińska, gotujemy do stopnia 'al dente, dodajemy 1 łyżeczkę kurkumy, 3 łyżeczki mielonego kminku. Można dodać kmin rzymski, płaską łyżeczkę- także się komponuje. Wrzucamy czerwoną soczewicę- ilość należy ocenić samemu, gotujemy ok 15-20 minut. Solimy i gotowe. Prostota przepisu pozwala na własne interpretacje, ale fakt jest taki, że nic mnie nie rozgrzewa tak, jak zupa z mielonym kminkiem, także na obecną porę roku- jak znalazł. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informację nt. aparatu!
-
feeriasmakow
2012/12/29 23:23:24
Kwiatowa Damo
Teraz już nie zgubię przepisu :). Dziękuję za ciepłe słowa.