Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Tika Masala
Ćwiartki kurczaka w pomidorowym sosie, przesyconym aromatycznymi, przyprawami. Klasyczna indyjska potrawa na, którą nie sposób zliczyć przepisów. Połączyłam kilka w jedną całość i wyszło bardzo smaczne danie.
kurczak tika masala
Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • olej lub klarowane masło do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka curry
  • łyżka mieszanki garam masala
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na pół. 

Cebulę posiekać, imbir i czosnek zetrzeć na tarce.

Przyprawy pomieszać.

W dużym rondlu rozgrzać klarowane masło lub olej. Podsmażyć z kurczaka z obu stron. Gdy ładnie się zrumieni dodać cebulę (dla ułatwienia można na chwilę wyjąć kawałki kurczaka z rondla - ja tego nie zrobiłam).

Gdy cebula się zeszkli wrzucić starty czosnek i imbir a następnie posypać wszystko mieszanką przypraw. Smażyć około minuty, nieustannie mieszając. Zmniejszyć płomień do minimalnego, wlać passatę i sos sojowy - przemieszać, nakryć pokrywką. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Przed podaniem usunąć nadmiar tłuszczu z powierzchni.

kurczak tika masala

czwartek, 28 marca 2013, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2013/03/28 08:18:07
bardzo lubie drób i takie smaki :]
orientalnie!
-
majanaboxing
2013/03/29 23:29:32
Ale smakowity ten kurczaczek Gosiu! Kiedy ja wypróbuję te wszystkie Twoje przepisy? ;-)
-
Gość: Kotosiak, *.8-4.cable.virginmedia.com
2013/03/30 16:02:00
Wbrew pozorom to wcale nie jest klasyk indyjski, a... brytyjski:) Stworzony na potrzeby przesyconej hinduizmem kultury Wysp poczatku XXw. Danie bardzo smaczne, choc ja hinduskiej kuchni nie lubie;)