Blog > Komentarze do wpisu
Fasolka po Bretońsku wg M. Gessler
Fasolka po Bretońsku przygotowana z przepisu Magdy Gessler. Bardzo smaczna pachnąca wędzonym boczkiem i pomidorami. Danie nie jest specjalnie skomplikowane, wymaga natomiast sporo czasu. Polecam.
fasolka po bretońsku
Składniki:
  • 500 g fasoli Jaś
  • 350 g kiełbasy wiejskiej  
  • 150 g boczku wędzonego   
  • 1 puszka pomidorów w zalewie   
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka majeranku   
  • 1 łyżeczka cząbru 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, cukier i pieprz   
  • papryka ostra do smaku
  • natka pietruszki lub świeże zioła
  • koncentrat pomidorowy domowy wg uznania

Wykonanie

Fasolę namoczyć na noc.

Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu wyrzucając na bieżąco szumowiny.

Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek.

Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić koncentratem pomidorowym.

fasolka po bretońsku

wtorek, 07 maja 2013, feeriasmakow

Komentarze
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, 77-255-124-208.adsl.inetia.pl
2013/05/07 09:57:56
uwielbiam fasolke po bretońsku ;) ogolnie fasole w każdym wydaniu !
-
Gość: Xinezip, d214-188.icpnet.pl
2013/10/24 19:16:08
Fatalny przepis na fasolkę, zrobiliśmy z dziewczyną z nadzieją na bardzo miłą kolację, niestety ściśle stosując się do przepisu tylko zmarnowalismy składniki , na drugi dzien znaleźliśmy zupełnie inny przepis na fasolkę która wyszła niczym z domowej kuchni ;)
-
2013/10/24 19:27:50
Xinezip przykro mi to słyszeć. A co konkretnie było nie tak konsystencja, smak? Będę wdzięczna za uwagi.
-
Gość: Teodoryk, 91-223-64-254.static.sl-net.pl
2013/10/25 15:19:03
Szczerze mówiąc nie wiem, co wedle tego przepisu ma wyjść nie tak - nie wiem. To normalny, zwykły przepis na fasolkę która zawsze wychodzi. No i zrobiłem , ...i wyszła, i jak zawsze nie trzymałem się ścisłe przepisu , dając odwrotne proporcje boczku do kiełbasy i oczywiście więcej wagowo (u mnie na prowincji nie wynaleziono jeszcze cholesterolu) ...bo tak lubię i miałem więcej ...ale jakby było mniej to tez by było dobre ...bo fasolka jest dobra jak ktoś ją lubi
-
2013/10/25 20:00:49
Teodoryk. Cholesterol - nigdy go nie na oczy nie widziałam... a mieszkam w mieście. Może panoszy się jedynie w stolicy :)
-
Gość: ranigast, nat-207-35.man.bydgoszcz.pl
2013/10/27 20:40:50
Fasolka na kolację z dziewczyną..? Eee nie fajnie
-
2013/10/28 07:23:30
Fasolę powinno się dwa razy przegotować, namoczoną wcześniej fasolę wrzucamy do świeżej zimnej wody, gdy zacznie wrzeć gotujemy pięć minut, wodę wylewamy i powtarzamy czyność, fasole płuczemy i gitara. Potem można spokojnie robić tak jak w przepisie. Myślę, że dlatego nie wyszło: podczas pierwszych 5 minut gotowania powstaje piana i jest ona ochydna usunięcie jej nic nie daje, po kolejnych minutach osadza się - smak jest nie do usunięcia.
-
2013/10/28 07:29:14
Pokapipe. Celna uwaga z tym szumowaniem, dla mnie jest to oczywiste ale powinnam zawrzeć to w przepisie. Natomiast dwukrotnego gotowania nigdy nie próbowałam, nie widząc takiej konieczności. Pozdrawiam.
-
Gość: Wojtek, dynamic-78-8-156-113.ssp.dialog.net.pl
2013/10/29 22:11:19
Niestety, ten przepis raczej nie pochodzi od Magdy Gessler (której marka jest chyba lekko przesadzona). W ostatnim Newsweeku (Nr.44/2013) pisze m. in. o fasolce po bretońsku, która według niej prawdziwa jest wyłącznie na wieprzowych żeberkach!
Aż tak ortodoksyjnie bym tych żeberek nie traktował.
Ale powiem szczerze - dodawanie kiełbasy do fasolki po bretońsku jest OKRUTNE - jak w najgorszych barach przy dworcach kolejowych!
-
2013/10/29 23:45:11
Wojtku. Dziękuję, za kolejne, ciekawe stanowisko w fasolkowej dyskusji. Przepis znalazłam tu: www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/fasolka-po-bretonsku-1407/ - oficjalna strona M.Gessler. Możesz jej zatem wytknąć niekonsekwencję :). Zgadzam się w całej rozciągłości z uwagą na końcu tego przepisu, że smak potrawy zależy od jakości składników... Zatem gotując ją jeden otrzyma kulinarny majstersztyk, drugi niezjadliwy twór fasolkopodobny. Pozdrawiam cieplutko.
Ps. Osobiście bardzo lubię kiełbasę w fasolce niezależnie od tego czy powinna tam być czy też nie.
-
Gość: Wojtek, dynamic-78-8-156-113.ssp.dialog.net.pl
2013/10/30 00:34:02
Dzięki za odzew!
Rzeczywiście, z tego wynika, że Magda Gessler uczy się jeszcze kuchni (to akurat żadna złośliwość, nauka przez całe życie jest bardzo pożądana).
Ta kiełbasa rzeczywiście mocno mi nie pasuje z powodów historycznych - dawno temu, w pośledniejszych barach podawano fasolkę po bretońsku właśnie z jakimiś mocno niesmacznymi kiełbasami (albo wręcz dziwnymi okrawkami po innych potrawach).
Natomiast w kuchni ważne jest - czy smakuje i jakieś uprzedzenia nie powinny decydować.
Żeby trochę osłodzić wydźwięk mojej krytyki podzielę się ciekawym linkiem:
www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=66766
Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa udostępniła najstarszą książkę kucharską wydaną w języku polskim, Compendium Ferculorum (1682 rok).
Bardzo ciekawa lektura!
-
2013/10/30 13:56:23
Wojtku.
Do tej pozycji, o ile się nie mylę, odwołuje się często Piotr Adamczewski w swoich felietonach. Chętnie ją przejrzę...
I jeszcze słowo na temat kiełbasy :) Raz w tygodniu mam przyjemność dokonywać zakupów u kaszubskich gospodarzy. Poza niepowtarzalnymi jajkami, mają również mięsa i wędliny z własnego uboju i domowej roboty. Stąd tak dużo na moim blogu potraw z kaszanką i kiełbasą. Czasem nawet specjalnie pod nie wyszukuję przepisy. Niestety mam świadomość, że ze sklepowych produktów nie otrzyma się tego efektu co z naturalnych swoiskich wędlin. A już jak piszesz okrawki byle jakich wędlin potrafią zepsuć obrzydzić nawet najlepszą potrawą. Pozdrawiam.
-
Gość: przemek, 89-65-242-47.dynamic.chello.pl
2013/10/30 17:37:35
Ale jakie to szumowiny mam wrzucać ? O kogo chodzi ?
-
Gość: Lopezcaffe.pl, host-62-61-61-62.dynamic.mm.pl
2013/11/16 16:34:57
Właśnie zacząłem robic wg przepisu pani Magdy :) czuje że będzie smaczne.

Dobra kawa na kaffelopez.pl
-
Gość: andre, 95-155-71-81.multi-play.net.pl
2014/04/07 13:04:50
a gdzie ziele ang i liść laurowy, albo nawet owoc jałowca, nima u Pani Magdy tych podstawowych smaków ;)
-
Gość: kam, abel72.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/11 13:37:18
Rewelacyjny przepis, polecam !