Blog > Komentarze do wpisu
Roladki z Indyka z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami
...podane ze spaghetti w zielonym pesto. Szybki obiad, smaczny - lecz nie specjalnie wykwintny... taki "środowy". Podczas gdy makaron - przepyszny to roladkom dobrze zrobiła by szynka parmeńska (obecna w oryginale, jednak zakupiona przez mnie niestety nie nadawała się do spożycia).
roladki z indyka
Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • garść pinioli
  • sól, pieprz

Roladki

  • 5 sznycli z piersi indyka (kupiłam kawałki, które podobno pochodziły z przedramion indyka i długo zastanawiałam się gdzie taką część ciała ma indyk) 
  • kulka mozzarelli
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej

Wykonanie

Makaron ugotować z odrobiną oliwy w osolonej wodzie. Odcedzić.

Piniole podpiec na suchej patelni.

Rozdrobnić czosnek i bazylię (zostawiając kilka listków do dekoracji). Umieścić w pojemniku blendera, dodać piniole i parmezan. Zalać oliwą z oliwek, posolić, posypać pieprzem - zmiksować na pesto.

Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem.

Sznycle rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym ułożyć plaster mozzarelli i pokrojone w paski suszone pomidory. Mocno zwinąć (ewentualnie owinąć szynką parmeńską), spiąć wykałaczkami.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej. Smażyć roladki na rumiano z każdej strony. Gotowe układać na talerzu nakrytym metalową miską na kolejne 5 minut (dzięki temu "dojdą" w środku, można również, jeśli roladki są duże wstawić podsmażone na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC)

roladki z indyka

roladki z indyka

czwartek, 14 listopada 2013, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/11/14 18:37:43
Smacznie wyglądają. Pięknie podane na ślicznym talerzu.
-
dogsonx
2013/11/19 13:09:08
I jak tu się takim oprzeć?