Blog > Komentarze do wpisu
Góralska Kwaśnica
Zupa z kiszonej kapusty na wędzonych żeberkach. Typowo góralska. Zanim ją ugotowałam, zrobiłam niezwykle wnikliwy rekonesans (nawet zajrzałam do Wikipedii) by zorientować się czym różni się od kapuśniaku. Jak zwykle teorii jest tyle co autorów, jednak jedno pozostaje niezmienne: do kwaśnicy nie dodaję cię jarzyn i niemal zawsze wlewa się do niej sok z pod kapusty.
 kwaśnica
Składniki:
  • 500 g żeberek wieprzowych surowych,
  • 350 g wędzonych żeberek (nie wiedziałam, że tak łatwo je kupić)
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • sok z kapusty kiszonej (w zależności od potrzeby - zupa ma być kwaśna)
  • 1 cebula
  • vegeta, magi lub kostka rosołowa (niekoniecznie jeśli mamy dużo mięsa i wędzonki)
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka ziemniaków

Wykonanie

Oba rodzaje żeberek podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w dużym garnku. Zalać około 2 litrami zimnej wody. Zagotować na bardzo małym ogniu.

Dodać kapustę, sok z kapusty listki laurowe i ziele angielskie. Gotować około 2 godzin - do miękkości mięsa (nie zaszkodzi dłużej). Dodać pozostałe przyprawy.

Pokrojony w plasterki boczek wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Dodać do zupy, pogotować jeszcze kilkanaście minut.

Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać do zupy.

kwaśnica

piątek, 13 grudnia 2013, feeriasmakow

Komentarze
2013/12/15 07:07:22
Super! Bardzo lubię. :) Od razu mam miłe skojarzenia z Zakopanem :-)
-
2014/12/01 10:39:27
Ugotrowałem kwaśnicę według powyższego przepisu na imprezę rodzinną. Pyszna i rozgrzewająca, w sam raz na mroźną zimową pogodę.