Blog > Komentarze do wpisu
Pappardelle z Suszonymi Prawdziwkami, Mascarpone i Marsalą
Przepyszny makaron z kremowym, grzybowym sosem. Idealne danie dla osób które nie wierzą w swoje możliwości kulinarne, gdyż tak skrupulatnie dobrane składniki gwarantują znakomity smak. Nawet przy usilnych staraniach niewiele można tu zepsuć. Przepis Nigelli.
pappardelle z prawdziwkami
Składniki
  • 15 g suszonych prawdziwków
  • 60 ml półsłodkiej marsali
  • 60 ml wody
  • 125 g sera mascarpone
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki lub tymianku plus trochę do podania
  • sól
  • 250g jajecznego makaronu pappardelle lub fettuccine
  • 1 łyżka masła
  • mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu

Wykonanie

W małym rondelku umieścić prawdziwki, zalać marsalą oraz wodą i zagotować. Kiedy płyn zawrze, wyłączyć palnik i odstawić grzyby na 10 minut.

Nastawić wodę na makaron.

Mascarpone włożyć do miski, dodać porządną szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, a kiedy prawdziwki się nasiąkną, zlać z nich płyn do miski z mascarpone. Roztrzepać trzepaczką albo widelcem.

Odcisnąć prawdziwki nad miską z mascarpone, położyć je na desce razem z natką pietruszki i z grubsza posiekać.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W pojemnym rondlu rozgrzać masło, dodać starty czosnek. Przesmażyć go, stale mieszając, przez 30 sekund, następnie wrzucić posiekane prawdziwki oraz natkę i smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać mascarpone i mieszać, aż się zagotuje.

Odlać makaron zachowując kubeczek wody, w której się gotował. Przełożyć makaron z durszlaka do rondla z sosem. Przemieszać, potrząsając, dodać odrobinę zachowanej wody, żeby sos był luźniejszy.

Dodać parmezan i jeszcze raz przemieszać. Podawać posypane natką lub tymiankiem.

pappardelle z prawdziwkami

pappardelle z prawdziwkami

środa, 11 grudnia 2013, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/12/11 21:53:50
Ależ pysznie wygląda ten makaronik Gosiu! :)