Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie Zielone Curry Nigelli
W zasadzie każde curry jest szybkie ale rozumiem co miała na myśli Nigella... Do tego dania sugeruję wykorzystanie gotowych mrożonych warzyw i pasty curry ze słoiczka - zatem całe gotowanie zajmuję mniej czasu niż zmywanie. A danie znakomite szczególnie w czasie gdy z każdej strony atakują nas ciężkie bigosy i pierogi.
szybkie curry
Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek posiekanej dymki,
  • 3-4 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 kg mięsa z kurczaka (udek lub piersi) pokrojone na paski 4cm x 2cm,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 250ml bulionu drobiowego (uważam, że to nieco za dużo - wystarczyło by 100 ml),
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • kilka listków kafirskiej limonki
  • 85 g mrożonego groszku,
  • 200g mrożonej soi (powodzenia w zakupie - ja nie dodałam),
  • 150g mrożonej fasolki szparagowej,
  • posiekana kolendra

Wykonanie

W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić dymkę i pastę curry - krótko podsmażyć. Wrzucić kurczaka i przesmażyć przez 2 minuty czyli tylko do momentu aż przestanie być różowy (nie smażyć na wiór). Dodać mleko kokosowe, bulion, listki, sos rybny i mrożony groszek. Gotować 10 minut, dodać fasolkę i gotować kolejne 3-5 minut.

Podawać z ryżem posypane kolendrą.

szybkie curry

czwartek, 19 grudnia 2013, feeriasmakow

Polecane wpisy