Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Teriyaki
Klasyczne danie kuchni japońskiej z przepisu Nigelli: cząstki kurczaka w intensywnym sosie na bazie sake, imbiru i sosu sojowego. Szybkie w przygotowaniu, minimalistyczne w smaku i co dziwne: zaskakująco słodkie. Świetnie komponuje się z ryżem i dymką lub kolendrą.
kurczak teriyaki
Składniki
  • 750g mięsa z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego

sos

  • 2 łyżki (30ml) sake
  • 4 łyżki (60ml) mirinu (słodkiego wina ryżowego)
  • 4 łyżki (60ml) japońskiego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • kilka kropel oleju sezamowego

Wykonanie

Sake, mirin, sos sojowy, cukier, utarty imbir i olej sezamowy zmieszać w miseczce. Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki, umieścić w sosie, odstawić na 15 minut.

W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej arachidowy. Kurczaka wyciągnąć z sosu za pomocą łyżki cedzakowej i krótko podsmażyć. Dodać sos, doprowadź do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut lub do momentu, w którym mięso będzie ścięte. Za pomocą łyżki cedzakowej ponownie wyciągnąć kurczaka z sosu. Zwiększyć ogień i gotować sos ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego, ciemnego syropu. Ponownie włożyć kurczaka do rondelka, dokładnie wymieszać, tak by mięso dobrze pokryło się kleistym płynem. Podawać z ryżem i posiekaną dymką.

kurczak teriyaki

kurczak teriyaki

poniedziałek, 06 stycznia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: shiral, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/06 21:47:01
Jak słodkie to tym bardziej jestem chętna!
Apetycznie podane, apetycznie sfotografowane!
-
Gość: eliza, *.adsl.inetia.pl
2014/01/16 13:47:29
Od jakiegoś czasu przymierzam się do kurczaka teriyaki, ale nigdzie nie mogę znaleźć sake do gotowania... W sklepach internetowych nie znalazłam nic, ze stacjonarnymi w Warszawie też ciężko. Czy mogłabyś zdradzić jakiej sake używasz i skąd ją bierzesz?
-
feeriasmakow
2014/01/16 13:57:51
Elizo.
Sake kupiłam w Almie... ale widziałam również w innych supermarketach Tesco, Piotr i Paweł. Do tego był spory wybór więc dziwi mnie, że masz z tym problem. No chyba,ze istnieje jakaś specjalna odmiana wyłącznie do gotowania a ja o niej nie wiem... w tym przepisie nie było rozróżnienia.
-
Gość: eliza, *.adsl.inetia.pl
2014/01/16 22:18:15
Dziękuję za odpowiedź! Faktycznie, szukając skupiłam się na sake lub innym winie ryżowym do gotowania, bo takich używałam będąc w Japonii i nie spotkałam się z tym, żeby ktoś dodawał do potraw zwykłej sake przeznaczonej do picia. Poza tym sake dostępna w naszych sklepach jest dosyć droga, miałam nadzieję, że można gdzieś znaleźć coś tańszego, w mniejszych opakowaniach, ale chyba nie pozostaje mi nic innego jak odłożyć trochę kasy i kupić normalną sake, bo robi sporą różnicę i pewnie warto.