Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie ze Szpinakiem i Gorgonzolą
Kruche, delikatne mięso w kremowym sosie ze świeżymi listkami szpinaku. Szybkie, łatwe, pyszne a do tego pięknie się prezentuje. Smak potrawy wspaniale zaostrza Gorgonzola, ale nie jest ona konieczna. Osoby, które podobnie jak ja lubią delikatne maślano - śmietankowe smaki mogą ją sobie podarować, gdyż to nie ona jest w tym daniu najważniejsza. Zainspirowała mnie M. Grycan.
polędwiczki w szpinaku
Składniki:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 125 ml gęstej śmietanki kremowej (polecam śmietanę w kubeczku 30% piątnicy, ewentualnie można zastąpić mascarpone wówczas otrzymamy bardziej kremowy sos)
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie listków szpinaku
  • duża szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 70 g Gorgonzoli

Wykonanie

Mięso umyć, bardzo starannie osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.

Na dużej patelni rozgrzać olej (można dużo... nadmiar się zleje) i łyżkę masła. Smażyć partiami mięso po 2-3 minuty na każda stronę.

W razie konieczności uzupełnić tłuszcz. Obsmażone mięso przekładać do rondla nakrytego pokrywką.

Z patelni odlać tłuszcz ale jej nie myć. Podgrzać 2 łyżki masła, następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Wrzucić listki szpinaku. Mieszać tylko do momentu, aż zwiędnie (potem zamieni się w wypłowiałą breje). Dodać śmietankę przyprawy i sok który wytworzył się w rondlu z mięsem. Krótko podgrzać. Przełożyć na talerze i udekorować kawałkami Gorgonzoli.

polędwiczki w szpinaku

polędwiczki w szpinaku

czwartek, 09 stycznia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Brenia, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/09 19:03:48
Bardzo apetyczne danie, moje smaki więc z pewnością zjadłabym takie polędwiczki z apetytem :)