Blog > Komentarze do wpisu
Pyzy z Mięsem
Ziemniaczane pyzy z farszem z gotowanej wołowiny. Pracochłonne, czasochłonne i koszmarnie irytujące. W smaku: świetne. Podobno należy je podawać okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką... my wolimy z masłem i pieprzem ziołowym. Biorąc pod uwagę ile nerwów mnie kosztowały nie wiem czy jeszcze kiedyś je zrobię...
pyzy z mięsem
Składniki:

Farsz:

  • 1 kg wołowiny (pręga lub rozbef), można również część wołowiny zastąpić mięsem wieprzowym
  • spora garść drobno pokrojonej włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka suszonego majeranku

Ciasto

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Mięso wraz z włoszczyzną i odrobiną soli ugotować do miękkości (około 4 godzin niestety). Ostudzić.

Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju pod koniec dodając czosnek. Zmielić w maszynce wraz z mięsem, i odrobiną włoszczyzny. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdyby farsz okazał się bardzo suchy dodać odrobinę wywaru, ale w przypadku tłustej wołowiny nie powinno to być konieczne.

Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc tłuczkiem - całkowicie ostudzić.
Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok do miseczki. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - by nieściemniały.

Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut, aż na dnie zbierze się krochmal. Wodę wylać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i wyrobić (podsypując mąką) lub wymieszać łyżka (by uniknąć nadmiernego dodawania mąki wymieszałam masę łyżką a następnie formowałam pyzy obsypując dłonie mąką).


Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować z nich placuszki. Na środku każdego ułożyć grudkę farszu, zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę.

Gotować po kilka sztuk, na wolnym ogniu w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku (od momentu wypłynięcia ok. 10 minut).

pyzy z mięsem

pyzy z mięsem

niedziela, 05 stycznia 2014, feeriasmakow
Tagi: mięso

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/01/06 13:39:43
Wyglądają przepysznie, szkoda,że takie irytujące w przygotowaniu.
Pozdrowienia :)