Blog > Komentarze do wpisu
Bazyliowe Rożki z Szynki Parmeńskiej
Trójkątne przekąski z kremem bazyliowym na bazie mascarpone. Bardzo smaczne. Najlepiej podać je na sałacie w towarzystwie pomidorków koktajlowych, lekko skropione oliwą z oliwek. Przepis znalazłam tu.
bazyliowe rożki z szynki parmeńskiej
Składniki:
  • 250 g sera mascarpone
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 mała czerwona cebula
  • skórka z cytryny i łyżeczka soku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Mascarpone wymieszać z drobniutko posiekaną czerwoną cebulą i posiekaną bazylią. Dodać sok i skórkę z cytryny. Posolić, doprawić pieprzem.

Plastry szynki rozłożyć na desce do krojenia. Na końcu każdego plastra ułożyć odrobinę kremu. Składać od strony farszu- najpierw pod kątem 45o, by powstał zaczątek trójkąta a następnie w pół i tak do wyczerpania szynki (to proces bardzo intuicyjny - wystarczy dobrze rozpocząć). 

bazyliowe rożki z szynki parmeńskiej

czwartek, 20 marca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy