Blog > Komentarze do wpisu
Makaron Conchiglie z Szynką Parmeńską i Szałwią
Szybkie i dziecinnie proste danie: muszle makaronowe w śmietanowym sosie z dodatkiem intensywnej w smaku szynki parmeńskiej i listków świeżej szałwii. Bardzo smaczne. Przepis z książki "Makarony"
makaron z szynką parmeńską i szałwią
Składniki no około 4 porcje
  • 300 g makaronu conchiglie (lub innego, ulubionego)
  • 3 żółtka
  • łyżka tartego parmezanu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • garść posikanych listków szałwii
  • pieprz sól
  • 100 g szynki parmeńskiej

Wykonanie

Zagotować osoloną wodę na makaron. Wrzucić makaron. Z garnka, podczas gotowania odlać kubek wody - zachować.

W misce roztrzepać żółtka ze śmietanka, parmezanem, solą i pieprzem.

Patelnię spryskać oliwą z oliwek. Pociętą na mniejsze kawałki szynkę parmeńską podsmażyć na chrupko. Odsączyć na papierze.

Odlać makaron i ponownie umieścić go w garnku. zalać śmietanowym sosem. Gotować około 1 minuty, aż sos zgęstnieje i dokładnie oblepi makaron. Dodać część zawartości kubka by nieco rozrzedzić sos (ma dobrą konsystencję jeśli w garnku jest nadal płynny - gdyż na talerzu dodatkowo zgęstnieje).

Nałożyć na talerze, udekorować szynką i szałwią. Podawać ze świeżą rukolą i pomidorami.

makaron z szynką parmeńską i szałwią

makaron z szynką parmeńską i szałwią

czwartek, 27 marca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/03/29 12:11:17
Mniam, to by mi smakowało!:)
-
judik1119
2014/04/06 13:33:14
Wspaniałe danie! Uwielbiam takie włoskie smaki :-)
-
Gość: maja, *.dynamic.chello.pl
2014/07/08 21:49:59
uwielbiam, jedno z najsmaczniejszych a zarazem dziecinnie prostych dań. Dziękuję za przepis!