Blog > Komentarze do wpisu
Mus z Tuńczyka
... w zasadzie bardziej pasującą nazwą byłby pasztet, gdyż twór ten najlepiej smakuje podany na chlebie z masłem z odrobiną sałaty lub rukoli. A smakuje naprawdę wybornie: gładki, delikatny, pachnący skórką cytrynową... mniam. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

 mus z tuńczyka

Składniki:
  • 18 g żelatyny 
  • 100 ml zimnej wody 
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 300 ml kwaśnej śmietany 22%
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z małej cytryny

Wykonanie

Żelatynę zalać wodą , odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie odlać nadmiar oleju z tuńczyka, pozostawiając jedynie odrobinę zalewy- zmiksować. By osiągnąć gładszą konsystencję można dodać łyżkę śmietany. Pozostałą śmietanę połączyć z napęczniałą żelatyną i razem podgrzać. Gdy żelatyna się rozpuści, przelać śmietanę do zmiksowanego tuńczyka. Wymieszać masę, doprawić solą, pieprzem oraz startą skórką.

Mus przelać do przygotowanych foremek. Wstawić do lodówki na parę godzin.

mus z tuńczyka

mus z tuńczyka

mus z tuńczyka

wtorek, 18 marca 2014, feeriasmakow
Tagi: tuńczyk

Polecane wpisy