Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Ryżowa z Pieczarkami
Ryżowa sałatka ze smażonymi pieczarkami i słodkim akcentem w postaci rodzynek. Bardzo smaczna. Sama w sobie jest na tyle wilgotna, że nie wymaga sosu. Jednak nic nie jest mnie w stanie powstrzymać przed dodaniem majonezu.
sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego, jaśminowego ryżu
  • 2 łyżki drobnych rodzynek
  • spora ilość posiekanej natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzeszków włoskich
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Odcedzić na sitku.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Podsmażyć do zeszklenia cebuli na rozgrzanym oleju, po czym zmniejszyć ogień do małego, dodać sól i masło, nakryć pokrywką i dusić około 10 minut. Przestudzić.

Zimny ryż wymieszać z rodzynkami, natką pietruszki i z grubsza pokrojonymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego.

Na koniec wrzucić całą zawartość rondla i dokładnie pomieszać. Schłodzić w lodówce.

sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami

sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami

piątek, 14 marca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/03/14 20:17:59
Pysznie wygląda ta sałateczka. :)