Blog > Komentarze do wpisu
Studzienina z Kurczka
Mięso całego kurczaka "związane" wywarem. W zasadzie z powodzenie można to nazwać galaretą... tyle, że bez żelatyny. Zrobiłam ją z przepisu Magdy Gesller i przyznam, że bardzo mi smakowała. Następny razem spróbuję z samych udek...

studzienina z kurczaka

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • spory pęczek włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • ewentualnie odrobina vegety lub kostka bulionowa jeśli wywar wyda się mało wyrazisty

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na jak najwięcej części, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasno ułożyć kurczaka w garnku, dodać obraną włoszczyznę (pozostawiając 2 marchewki). Zalać minimalną ilością wody, tylko by zakryła mięso. Gotować na bardzo wolnym ogniu aż kurczak będzie miękki (około 1,5 godziny) dodać odłożone marchewki.W międzyczasie usunąć nadmiar tłuszczu i szumowiny z powierzchni.

Gotować dalej, aż kurczak zacznie się rozpadać a marchewki zmiękną. Wyjąć mięso -studzić. Jeśli wywaru z mięsa jest za dużo (więcej niż około 0,5 l) można pogotować jeszcze kilka minut by odparował. Jeśli jest mało wyrazisty można dodać kostkę rosołową lub vegetę.

Oddzielić mięso od kości, ułożyć w szklankach wraz z dodanymi na końcu marchewkami. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą i zalać nim kurczaka. Wstawić do lodówki.

studzienina z kurczaka

studzienina z kurczaka



poniedziałek, 24 marca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy