Blog > Komentarze do wpisu
Wytrawne Ciasto z Brokułami i Serem Feta
Brokuły, kawałki razowca i ser feta zapieczone w cieście. Bardzo oryginalne. Po wyjęciu z piekarnika, przerażona rezultatem, od razu pozbyłam się połowy uznając owy twór za całkowicie niejadalny... Jednak na drugi dzień, na zimno z dodatkiem majonezu czosnkowego pożarłam nędzną resztkę żałując pochopnego rozdawnictwa. Zatem polecam do spróbowania koniecznie na zimno i koniecznie z dodatkiem czegoś czosnkowego. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
wytrawne ciasto z brokułami
Składniki
  • 200 g razowego chleba 
  • 250 g sera feta
  • 1 średni brokuł
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka 
  • 4 łyżki mąki 
  • 80 g czarnych wydrylowanych oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Chleb, ser i brokuły pokroić w kostkę o boku (proponuję drobniej niż u mnie na zdjęciu gdyż miałam problem z upchaniem składników by pokryło je ciasto). W dużej misce lekko ubić jajka, dodać mleko i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki, przykryć z wierzchu papierem.

Piec 50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdjąć papier by zrumienić wierzch. Podawać na zimno.

wytrawne ciasto z brokułami

sobota, 08 marca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/03/09 18:40:16
Bardzo intrygujące wytrawne ciasto. Podoba mi się! :)
-
soul_kitchen
2014/03/13 23:47:48
mmm... wygląda wspaniale...