Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z Sosem Anochois
Długi makaron w sosie z anchois (u mnie również szprotkami) i zieloną pietruszką... rodem z Wenecji. Smaczny choć przyznam, że mam wyższe wymagania wobec przepisów Nigelli. Zwykle mnie zachwycają a ten jedynie mnie zauroczył... ale na wtorkowy obiad jest w sam raz.

makaron w sosie anchois

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • średniej wielkości opakowanie anchois w oleju (dałam najmniejsze i musiałam "sztukować" szprotkami)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 ml mleka
  • szczypta mielonych goździków
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 15 g masła
  • sól i pieprz
  • 500 g długiego makaronu

Wykonanie

Cebulę i czosnek umieścić w malakserze, dość mocno rozdrobnić.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę na małym ogniu, aż zmięknie i ładnie się zezłoci. Dodać cukier i drobno posiekane anchois (można zostawić kilka do dekoracji). Smażyć aż się rozpadną. Doprawić solą pieprzem i goździkami. Wlać łyżkę wody a następnie mleko - zagotować. Gdy sos stanie się gładki zdjąć z ognia (zmiksowałam dodatkowo blenderem).

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Podawać posypane drobno posiekaną natką z kawałkami rybek.

makaron w sosie anchois

piątek, 11 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy