Blog > Komentarze do wpisu
Szmalcowany Kurczak
Pieczony na ruszcie kurczak ze wspaniale chrupiącą skórką. Idealny. Banalny przy tym... bo zaledwie 2 składnikowy. Zatem tym razem podaje patent (bo trudno to nazwać przepisem) - z książki "Nigella Ucztuje".
 szmalcowany kurczak
Składniki
  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg (najlepiej wiejski)
  • gruba sól Maldon lub morska

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć. Włożyć rękę do środka i odnaleźć płaty tłuszczu przytwierdzone zwykle do wewnętrznej strony ud. Wyrwać je i umieścić w małym rondelku. Wytopić na minimalnym ogniu (powstanie całkiem spora ilość tłuszczu). Kurczaka umieścić na brytfannie z kratką. Związać mu nogi (można wcześniej włożyć do środka sól, cytrynę i ulubione zioła... ale nie trzeba). Za pomocą silikonowego pędzla dokładnie posmarować skórę kurczaka wytopionym tłuszczem, oprószyć kryształkami soli. Piec w temperaturze 220oC. przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć i odstawić na 15 minut, po czym pokroić.

Z zawartości brytfanny można zrobić świetny sos.

szma



czwartek, 10 kwietnia 2014, feeriasmakow
Tagi: kurczak

Polecane wpisy