Blog > Komentarze do wpisu
Wiejski Chleb Pszenno - Żytni (na zakwasie)
Jasny chleb z bardzo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Świetny i co ważne: bardzo dobrze się przechowuje.
wiejski chleb pszenno żytni
Składniki:

Zaczyn

  • 40 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego
  • 80 g wody
  • 80 g mąki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe

  • 300 ml letniej wody
  • 310 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g mąki żytniej chlebowej
  • 60 g mąki pszennej razowej
  • szczypta suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli 

Wykonanie

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, odstawić w temperaturze pokojowej.

W dniu pieczenia

Cały zaczyn zmieszać z 300 ml letniej wody. W osobnej misce połączyć mąkę pszenną chlebową, mąkę żytnią chlebową oraz pszenną razową i drożdże. Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ręcznie lub mikserem około 10 minut. Ciasto będzie nieco lepkie i elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1,5-2,5 godziny. Gdy podwoi objętość, należy go przełożyć na obsypany mąką blat i odgazować, złożyć, przełożyć z powrotem do miski. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, znów odgazować, uformować bochenek (można podzielić na 2 części). Należy starać się jak najmniej podsypywać mąką pomimo iż ciasto będzie lepkie. Chlebki umieścić w koszykach do wyrastania i odstawić do napuszenia na 1h.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250oC. Napuszony chleb ponacinać, przełożyć na nagrzaną blachę lub kamień i piec z parą 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190oC i piec jeszcze około 30 minut, aż bochenek będzie wydawał tak zwany głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.

wiejski chleb pszenno żytni

wiejski chleb pszenno żytni



środa, 09 kwietnia 2014, feeriasmakow
Tagi: pieczywo chleb

Polecane wpisy

  • Chleb z Ziemniakami

    Biały chleb na drożdżach z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków dzięki, którym bardzo długo zachowuje świeżość. Pyszny. Wilgotny w środku, miękki i po

  • Chlebki Naan

    Typowo hinduskie, płaskie chlebki podawane zwykle do maczania w orientalnych dipach. Dobre, choć nieco... dziwne; przynajmniej dla mnie. Najbardziej zaskakuje m

  • Chleb Polski

    Biały chleb na zakwasie z cudownie chrupiącą skórką. Przygotowałam go na 3 dniowym (niekoniecznie żywym) zakwasie w związku z czym dodałam również drożdże. Fakt

  • Chrupki chleb owsiany

    Zastanawiając się, co upiec na World Bread Day, uznałam, że to dobry moment na kolejne poszukiwania udanego przepisu na chleb chrupki. Niestety moje poprzednie

  • Chleb tostowy

    Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis u Bernadetty , chlebek piekłam już kilka razy, a dziś przepis przekazuję dalej. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i