Blog > Komentarze do wpisu
Zupa Jajowa z Kiełbasą i Chrzanem
Zupa, której bazę stanowi 16 ugotowanych na twardo jajek... Od razu zakochałam się w tym pomyśle. Wszystkie składniki w niej użyte, znajdziemy w tak zwanej święcące więc trudno uniknąć skojarzeń z Wielkanocą. Myślę zatem, że warto zapamiętać przepis i w ten sposób zagospodarować poświąteczne resztki. Szczególnie, że zupa daje wiele możliwości modyfikacji. O jej smaku nie będę pisać gdyż całkowicie zależy od użytych wędlin.
zupa jajowa
Składniki:
  • 16 ugotowanych jajek na twardo
  • 300 g wiejskiej, cienkiej kiełbasy 
  • 300 g szynki
  • 2 kopiaste łyżki chrzanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w plasterki, wytopić na suchej patelni. Dodać szynkę.

Jajka pokroić w ćwiartki a następnie jeszcze na pół. Dodać do rondla. Zalać wodą (tuż nad poziom) i gotować na wolnym ogniu, aż żółtka rozpadną się i rozpłyną w zupie (można im pomóc, rozcierając drewnianą łyżką). Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

zupa jajowa

wtorek, 08 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2014/04/08 07:27:34
nigdy nie jadłam takiej zupy. intrygująca.
-
majanaboxing
2014/04/08 21:37:29
Jaka fajna zupa! Nie słyszałam o takiej. Musi być bardzo smaczna. Pozdrawiam Gosiu :)