Blog > Komentarze do wpisu
Faszerowana Cukinia z Kozim Serkiem i Miętą
Świetne danie wegetariańskie: pieczone, faszerowane cukinie z dodatkiem koziego twarożku i listków świeżej mięty. Połączenie smaków dość często ostatnio występujące jednak przez mnie, do tej pory, niestety nieznane (niestety - gdyż jestem nim zauroczona). Przepis z miesięcznika "Kuchnia" (jako ciekawostkę dodam że z 2004 roku :)

cukina faszerowana

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie (lub 4 małe - wielkości zielonego ogórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki (lub 1 średnia młoda cebula)
  • oliwa z oliwek
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • garść listków mięty
  • 2 opakowania ulubionego koziego twarożku (dałam Rondele; polecam ze względu na smak, nie polecam ze względu na napompowaną konsystencję)
  • odrobina mielonego kminku

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.

Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ (pozostawiając około 0,5 cm warstwę przy skórce).

2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu, wrzucić do niej drobno posiekaną cebulkę lub szalotki, gdy się zaszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie posiekany miąższ cukinii. Smażyć wszystko około 5 minut, aż cukinia zmięknie a płyn odparuję. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Powstałym farszem napełnić wydrążone cukinie.

Do dużego żaroodpornego naczynia lub blachy wlać szklankę gorącej wody, ułożyć w nim cukinie. Piec 20 minut (małe sztuki) lub 30 minut większe.

W tym czasie listki mięty posiekać, wymieszać z kozim serkiem i kminkiem (nie jest to wskazane w przypadku serków sztucznie spulchnianych gdyż oklapną - zatem decydując się na taki serek pomijamy mieszanie).

Upieczone cukinie udekorować serkiem z miętą i kminkiem.

cukina faszerowana

cukina faszerowana

wtorek, 24 czerwca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/06/24 20:27:57
Mmm, brzmi pysznie.:)
Pozdrawiam serdecznie.