Blog > Komentarze do wpisu
Bakłażany Faszerowane Makaronem
Pieczone bakłażany, faszerowane makaronem, pomidorami i mozzarellą. Bardzo smaczne śródziemnomorskie danie i jeśli to dla kogoś ważne - w miarę lekkie. Przepis z "Kwestii Smaku".
bakłażan faszerowany
Składniki na 4 porcje
  • 4 średnie bakłażany
  • 150 g dowolnego makaronu surowego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • oliwa,
  • sól i pieprz
  • tarty parmezanu
  • puszka pomidorów bez skórki

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Przygotować dużą blachę.

Bakłażany przekroić wzdłuż. Ponacinać miąższ ostrym nożem w kratkę. Skropić oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. 

Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, doprawione oregano, solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia. Rozmieszać blenderem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać, przelać chłodną wodą.

Bakłażana wydrążyć pozostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce. Miąższ posiekać dodać do sosu i chwilę razem poddusić. Zdjąć z ognia. Następnie dodać makaron i porwaną na kawałki mozzarellę - wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Posypać tartym parmezanem.

Piec 15 minut.

Posypać listkami bazylii.

bakłażan faszerowany

poniedziałek, 29 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/10/03 22:47:38
Cudowne zdjęcia. Pyszne danie Gosiu.
-
Gość: estek, *.dynamic.chello.pl
2014/10/08 16:38:42
Robilam ta potrawe z przepisu, ktory był na kwestii smaku i mi w ogole nie smakowal... to bylo juz moje 3 lub 4 podejscie do zapiekanych bakłażanów i zawsze zjem bo zjem, ale naprawde na sile. nie wiem czy kupuje zle baklazany, ale maja sredni smak...