Blog > Komentarze do wpisu
Francuska Zupa Rybna z Porem i Salsą Grapefruitową
Zaskakująca zupa rybna z dodatkiem kopru włoskiego, porów, awokado i grapefruita. Znakomicie skomponowana: wszystkie składniki pasują do siebie wręcz idealnie a przyznam, że miałam pewne obawy... W smaku: z jednej strony kremowa z drugiej pikantna... rybna lecz z nutą świeżości -  jestem nią zachwycona. Przepis z archiwum "Kuchni".
zupa rybna
Składniki
  • 50 g świeżego łososia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 duże lub 3 mniejsze pory
  • 1 łyżka oleju 
  • 200 ml białego wina
  • 700 ml wody 
  • 2 kostki bulionu (dałam cielęcy)
  • 200 ml śmietany kremówki

Składniki na salsę:

  • 1 grejpfrut
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 
  • 2 łyżki posiekanej natki 

Wykonanie:

Ryby umyć, pokroić na kawałki i posolić.

Białe części pora i koper włoski również pokroić na kawałki.

Przygotować salsę: grapefruita obrać, wyciąć fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać. Wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, pastą sambal oelek i natką.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzuć koper i pora, lekko posolić podsmażyć, mieszając, na mocnym ogniu. Dodać wino- odparować. Wlać wodę i dodać kostki bulionowe a gdy wszystko się pogotuje około 10 minut dodać śmietanę. Zupę zagotować, włożyć rybę, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut.

Zupę przelać do miseczek, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.

zupa rybna

czwartek, 25 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marzena33, *.finemedia.pl
2014/09/26 16:27:59
oj jak kusi, dzisiaj próbuję! :)