Blog > Komentarze do wpisu
Jajka w Sosie Ziołowym
Przyznam, że nazwa mocno ograniczająca dla całej sałatki, w której defacto dominowały ziemniaki - ale nie kłócę się z oryginałem szczególnie jeśli sama nie mam lepszego pomysłu. Mniejsza z nazwą. Sałatka pyszna w swojej prostocie, lekka, świeża i sycąca a z dodatkiem kawałków gotowanego kurczaka staje się wysokobiałkowym posiłkiem, który zachwyci sportowców. Przepis z magazynu "To jest pyszne".

jajka w sosie ziołowym

Składniki na 3 -4 porcje:
  • 750 g małych, młodych ziemniaczków (można użyć tzw potatków)
  • 7 jajek
  • 1 zielony ogórek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sos

  • 150 g jogurtu bałkańskiego
  • 250 g śmietany 22% (polecam szefa kuchni)
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej bazylii
  • garść posiekanej pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • sól

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować (nie obierać); ugotować do miękkości osolonej wodzie. Ostudzić.

Jajka umieścić w rondlu z zimną wodą. Zagotować. Gotować 6 - 7 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Ostudzić, obrać ze skorupek.

Ogórka pokroić w plasterki.

Składniki sosu wymieszać w miseczce. Wylać na spód talerzy. Na sosie ułożyć kopiec z pokrojonych ziemniaków, ogórka, i podzielonych na połówki lub ćwiartki jajek. Posypać solą, pieprzem i listkami ziół. Skropić oliwą.

Można podawać od razu lecz równie dobrze smakuje z lodówki.

jajka w sosie ziołowym

jajka w sosie ziołowym

czwartek, 18 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy