Blog > Komentarze do wpisu
Tort Naleśnikowy z Pieczarkami i Tymiankowym Beszamelem
Pyszny tort naleśnikowy z duszonymi pieczarkami i aromatycznym beszamelem. Świetne danie - szczególnie polecane na imprezy, gdyż większość składników można (a nawet lepiej jest) przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy złożyć wszystko do kupy i zapiec... a potem podać z czerwonym barszczem.
tort naleśnikowy
Składniki:

Naleśniki (do tortu wystarczy 7 grubszych sztuk... z podanej ilości składników wyjdzie ich trochę więcej)

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • mleko (około 500 ml)
  • 1/2 pęczka tymianku
  • sól, 1/2 łyżeczki cukru, otarta gałka muszkatołowa

Pieczarki

  • 1,5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 100 g tartego żółtego sera (najlepiej gruyere)

Wykonanie

Dzień wcześniej

Mleko zagotować z gałązkami z połowy pęczka tymianku. Nakryć, zostawić do naciągnięcia na całą noc. Następnie usunąć gałązki.

Naleśniki (również można usmażyć dzień wcześniej)

Mąkę przesiać wraz z cukrem i solą do miski. Zrobić dołek, wbić jajka - zmiksować. Wlać wodę i mleko. Odstawić na minimum 30 minut.

Gdy ciasto odpocznie, dodać rozpuszczone masło.

Smażyć naleśniki na średnim ogniu do zrumienienia.

Pieczarki

Pieczarki obrać pokroić w plastry, partiami (gdyż jest ich dość dużo) smażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienione przekładać do rondla. Na koniec zeszklić posiekaną w pióra cebulę. Zawartość rondla posolić (dość dużo) posypać pieprzem i podlać odrobiną wody po czym dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu około 1,5 godziny.

Beszamel

Masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę. Nadal mieszając najlepiej kulistą trzepaczką wlewać powoli mleko tymiankowe, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól, cukier, gałkę muszkatołową (lubię dużo). Odstawić.

Składanie tortu

Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. Dno tortownicy o średnicy nieco większej niż średnica naleśnika - wysmarować masłem.

Ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować go beszamelem a następnie pieczarkowym farszem, nakryć drugim naleśnikiem... i tak do wyczerpania farszu pieczarkowego. Ostatni naleśnik posmarować grubo sosem beszamelowym. Zapiekać około 20-30 minut (krócej jeśli farsz i sos był gorący - dłużej jeśli były przygotowane dzień wcześniej). Wyjąć tort z piekarnika, posypać tartym serem i wstawić jeszcze na około 2 minuty by ser się rozpuścił).

tort naleśnikowy

tort naleśnikowy







niedziela, 28 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/28 20:33:23
ciekawie się zapowiada, nigdy nie jadłam tortu naleśnikowego.