Blog > Komentarze do wpisu
Żeberka Cielęce z Wiśniami
Kruche, duszone mięso cielęce z dodatkiem aromatycznych wiśni. Przepyszne. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mięso cielęce jest drogie i dość trudno dostępne więc z powodzeniem można je zastąpić wieprzowiną. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
żeberka cielęce
Składniki:
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 cebulki dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag żeberek cielęcych
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka miodu... dałam golden syroup
  • 2 kieliszki wiśniówki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 20-25 dag świeżych wiśni

Wykonanie

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebule i czosnek i chwilę podsmażyć.

Żeberka pokroić na małe porcje. Przygotować panierkę z mąki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtoczyć w niej mięso.

Na patelni rozgrzać pozostały olej. Partiami smażyć żeberka i przekładać je do rondla z zeszkloną cebulą. Dodać kilka łyżek wody oraz pozostałą paprykę po czym dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając odparowaną wodę.

Gdy mięso jest już miękkie i łatwo odchodzi od kości, dodać miód, kieliszek wiśniówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze kilka minut.

Żeberka wyjąć z sosu. Do garnka wrzucić wypestkowane i przekrojone wiśnie, wlać resztę wiśniówki i ponownie dusić kilka minut... aż owoce zmiękną. Podać jako sos do żeberek. 

żeberka cielęce

żeberka cielęce

środa, 17 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy