Blog > Komentarze do wpisu
Żeberka Cielęce z Wi¶niami
Kruche, duszone mięso cielęce z dodatkiem aromatycznych wi¶ni. Przepyszne. Oczywi¶cie zdaję sobie sprawę, że mięso cielęce jest drogie i do¶ć trudno dostępne więc z powodzeniem można je zast±pić wieprzowin±. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
żeberka cielęce
Składniki:
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 cebulki dymki 
  • 2 z±bki czosnku
  • 60 dag żeberek cielęcych
  • 2 łyżki m±ki 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka miodu... dałam golden syroup
  • 2 kieliszki wi¶niówki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 20-25 dag ¶wieżych wi¶ni

Wykonanie

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekan± cebule i czosnek i chwilę podsmażyć.

Żeberka pokroić na małe porcje. Przygotować panierkę z m±ki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtoczyć w niej mięso.

Na patelni rozgrzać pozostały olej. Partiami smażyć żeberka i przekładać je do rondla z zeszklon± cebul±. Dodać kilka łyżek wody oraz pozostał± paprykę po czym dusić na wolnym ogniu, co jaki¶ czas uzupełniaj±c odparowan± wodę.

Gdy mięso jest już miękkie i łatwo odchodzi od ko¶ci, dodać miód, kieliszek wi¶niówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze kilka minut.

Żeberka wyj±ć z sosu. Do garnka wrzucić wypestkowane i przekrojone wi¶nie, wlać resztę wi¶niówki i ponownie dusić kilka minut... aż owoce zmiękn±. Podać jako sos do żeberek. 

żeberka cielęce

żeberka cielęce

¶roda, 17 wrze¶nia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy