Blog > Komentarze do wpisu
Pstrąg Łososiowy / Puree z Pieczonego Kalafiora / Jesienne Warzywa
Pstrąg łososiowy podany w towarzystwie puree z pieczonego kalafiora, smażonego czosnku, aromatycznego szpinaku i dyni (również z piekarnika)... a wszystko w wersji nacechowanej nowomodnym separatyzmem :). Bardzo smaczny posiłek... choć nieco wymagający. Dlatego proponuję przygotować go przy okazji pieczenia innych potraw...
pstąg łososiowy
Składniki:

Pstrąg łososiowy

  • 400 g pstrąga łososiowego
  • sól, pieprz
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • olej
  • plasterki cytryny do podania

Puree

  • 1/2 kalafiora
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • ewentualnie 2 łyżki tartego parmezanu

Czosnek

  • główka czosnku
  • 100 ml mleka

Szpinak

  • opakowanie listków szpinaku baby
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dynia

  • 1/2 niewielkiej dyni piżmowej
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Pstrąga umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Doprawić skórką otartą z cytryny. Odstawić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.

Kalafiora oraz dynię umyć po czym podzielić na cząstki. Doprawić solą i pieprzem. Spryskać oliwą z oliwek. Upiec do miękkości (15- 25 minut w zależności od wielkości cząstek).

W tym czasie czosnek obrać, ząbki zalać mlekiem i zagotować. Gdy zmięknie (około 8 minut) wyłowić cząstki i osuszyć na papierowym ręczniku.

Na patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać olej. Podsmażyć rybę od strony skóry aż do zrumienienia. Wstawić do piekarnika na 8 minut.

W rondlu rozgrzać sporą łyżkę masła. Podsmażyć ugotowany czosnek do zrumienienia. Odłowić na papier za pomocą łyżki cedzakowej.

Na pozostałe masło wrzucić listki szpinaku. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć do momentu aż listki zwiędną, jednak nadal pozostaną ładnie zielone.

Upieczonego kalafiora zblendować ze śmietanką i parmezanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać danie na dużych talerzach układając osobno: szpinak, rybę, cząstki cytryny, pure z kalafiora, dynię i smażony czosnek.

pstrąg łososiowy

sobota, 25 października 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2014/10/26 19:18:36
Same pyszności :)