Blog > Komentarze do wpisu
Sznycle z Indyka na Orientalnym Sosie z Dyni z Sałatką z Ciecierzycy.
Stosunkowo lekka, wysokobiałkowa potrawa wywodząca się z kuchni hinduskiej. Bardzo smaczna (o dziwo, gdybym miała podzielić ją na składowe - najbardziej przypadła mi do gustu sałatka z ciecierzycy). Przyznam, że sosu wyszło mi nieproporcjonalnie dużo w stosunku do reszty zatem sugeruję zrobić go o połowę mniej… lub pomnożyć pozostałe składniki. Przepis z "Kuchni Indyjskiej".
sznycle z indyka
Składniki:
  • 600 g piersi z indyka pokrojonej na 1 cm sznycle
  • sól, pieprz
  • łyżka curry
  • olej do smażenia

Sałatka

  • puszka ciecierzycy
  • garść listków mięty
  • skórka otarta z cytryny + łyżka soku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • łyżka ghee
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • 400 g dyni pokrojonej w niewielką kostkę 
  • puszka pomidorów (dałam szklankę passaty)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mieszanki przypraw curry madras (do kupienia w kuchniach świata ja dostałam w sklepie Tiger) Można również poimprowizować mieszając zwykłe curry z kozieradką, kuminem, kardamonem i mieloną kolendrą)
  • sól, pieprz

Wykonanie

Sos

W dużym rondlu rozgrzać ghee lub olej. Krótko przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać przetarty czosnek i starty na tarce imbir. Posypać przyprawami - zamieszać.

Wrzucić drobno pokrojoną dynię a chwilę później pomidory i mleko kokosowe. Gotować około 15 -20 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas zmiksować, dodać sos sojowy, i koncentrat pomidorowy. Spróbować i ewentualnie doprawić (ja złagodziłam smak odrobiną słodkiej śmietanki).

Sznycle

Sznycle umyć, osuszyć. posypać solą pieprzem i przyprawą curry. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Sałatka

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą. Umieścić w miseczce. Dodać posiekaną mięte, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i oliwę. Wymieszać.

sznycle z indyka po indyjsku
środa, 29 października 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2014/11/01 22:11:27
Smakowicie wyglądają, takiego dania bym skosztowała chętnie.
Pozdrawiam.