Blog > Komentarze do wpisu
Domowy Makaron z Jajkiem, Szynką Parmeńską i Miętą zalany Bulionem
Połączenie tradycji z nowoczesnością… zresztą niezwykle udane: domowy makaron, bulion plus szynka parmeńska, jajko i mięta. Rewelacja - największym zaskoczeniem był dla mnie wyśmienity smak szynki parmeńskiej podanej w takiej formie. Przyznam, że nie jestem szczególnym koneserem tego specjału, a tu mnie oczarował.. Przepis na rosół zapewne każdy ma swój ulubiony i tu warto go wykorzystać, jednak jeśli nie - podam swój.
 

IMGP7978

Składniki:

Makaron:

  • 300 g mąki (najlepsza będzie taka która jest dedykowana do makaronu z pszenicy durum lub pierogów)
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli

Bulion

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • garść włoszczyzny pokrojonej w zapałki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kostka cielęca (np Winiary) lub vegeta do smaku

Dodatkowo

  • 4 jajka na twardo
  • garść listków mięty
  • 70 g szynki parmeńskiej

Wykonanie

Kurczaka umyć, umieścić w małym garnku, zalać niewielką ilością wody (tylko by przykryła mięso). Ustawić na minimalnym ogniu, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy oraz vegetę lub rosołek. Gotować bez przykrycia około 2 godzin (im wolniejszy proces gotowania tym mięso oddaje więcej smaku). W między czasie usunąć pojawiające się szumowiny i nadmiar tłuszczu. Po około godzinie dodać włoszczyznę.

Mąkę wysypać na blat kuchenny, wymieszać z solą, zrobić dołek. Wbić do niego jajka. Zagnieść ciasto na gładkie i elastyczne (koszmarna, nużąca robota…). Gotowe podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski (lub inne wymyślne kształty). Gotować  w dużej ilości osolonej wody około 4 minut (w zależności od grubości ciasta).

Jajka ugotować na twardo (umieścić w rondelku, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć nakryć rondelek, wyłączyć palnik i pozostawić na 10 minut). Ostudzić i obrać ze skorupek. 

Szynkę parmeńską porwać na kawałki. 

Do miseczek włożyć ugotowany makaron, przepołowione jajko, kilka listków mięty i kawałków szynki. Zalać gorącym rosołem. 

IMGP7974

sobota, 08 listopada 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy