Blog > Komentarze do wpisu
Sznycle z Indyka Capresse
Zapiekane mięso indyka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą. Podane z bazyliowym pesto i makaronem. Bardzo smaczne szybkie danie, które znakomicie sprawdzi się zarówna na obiad jak i na imprezę. 
IMGP8066
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 8 sznycli z piersi indyka (około 700 g)
  • 2 duże pomidory (dałam malinowe)
  • 2 kule mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano
  • duży pęczek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • garść uprażonych pinioli
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Przygotować dużą, płaską blachę najlepiej z rusztem (w przypadku braku ułożyć sznycle na kratce piekarnika a pod spód wstawić dużą blachę).

Bakłażana umyć, pokroić na 8 kształtnych plastrów.

Mięso umyć, oczyścić z błon pokroić - z obu stron posolić, posypać pieprzem i oregano. Na każdej podstawie bakłażanowej ułożyć mięso.

 

Piec około 25 minut (w zależności od grubości mięsa - najlepiej po 25 minutach wyjąć jednego i przekroić by sprawdzić czy mięso jest już gotowe).

 

Przygotować pesto. Bazylię umieścić w pojemniku malaksera. Dodać czosnek, parmezan, oliwę i uprażone piniole. Zmiksować. Ewentualnie dosolić. Polać gotowe sznycle. Proponuję podać z makaronem pomieszanym z pesto.

 

 

IMGP80762IMGP80881

czwartek, 13 listopada 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ala, *-rev.hti.pl
2014/11/13 16:10:32
Wyglądają przepysznie, mimo, że jestem po obiedzie na jeden sznycelek bym się skusiła :)
-
majanaboxing
2014/11/17 17:31:39
Bardzo ciekawie i smacznie wyglądają. Fajne na obiadek,może kiedyś spróbuję. :)
-
caffe.galeria
2014/11/18 10:02:53
wygląda bardzo apetycznie...zwłaszcza z tymi kontrastującymi kolorami :)
-
majanaboxing
2016/06/26 22:40:14
Tak dawno nic tu nie było...
Gdzie się podziewasz?