RSS
czwartek, 13 listopada 2014
Sznycle z Indyka Capresse
Zapiekane mięso indyka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą. Podane z bazyliowym pesto i makaronem. Bardzo smaczne szybkie danie, które znakomicie sprawdzi się zarówna na obiad jak i na imprezę. 
IMGP8066
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 8 sznycli z piersi indyka (około 700 g)
  • 2 duże pomidory (dałam malinowe)
  • 2 kule mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano
  • duży pęczek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • garść uprażonych pinioli
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Przygotować dużą, płaską blachę najlepiej z rusztem (w przypadku braku ułożyć sznycle na kratce piekarnika a pod spód wstawić dużą blachę).

Bakłażana umyć, pokroić na 8 kształtnych plastrów.

Mięso umyć, oczyścić z błon pokroić - z obu stron posolić, posypać pieprzem i oregano. Na każdej podstawie bakłażanowej ułożyć mięso.

 

Piec około 25 minut (w zależności od grubości mięsa - najlepiej po 25 minutach wyjąć jednego i przekroić by sprawdzić czy mięso jest już gotowe).

 

Przygotować pesto. Bazylię umieścić w pojemniku malaksera. Dodać czosnek, parmezan, oliwę i uprażone piniole. Zmiksować. Ewentualnie dosolić. Polać gotowe sznycle. Proponuję podać z makaronem pomieszanym z pesto.

 

 

IMGP80762IMGP80881

sobota, 08 listopada 2014
Domowy Makaron z Jajkiem, Szynką Parmeńską i Miętą zalany Bulionem
Połączenie tradycji z nowoczesnością… zresztą niezwykle udane: domowy makaron, bulion plus szynka parmeńska, jajko i mięta. Rewelacja - największym zaskoczeniem był dla mnie wyśmienity smak szynki parmeńskiej podanej w takiej formie. Przyznam, że nie jestem szczególnym koneserem tego specjału, a tu mnie oczarował.. Przepis na rosół zapewne każdy ma swój ulubiony i tu warto go wykorzystać, jednak jeśli nie - podam swój.
 

IMGP7978

Składniki:

Makaron:

  • 300 g mąki (najlepsza będzie taka która jest dedykowana do makaronu z pszenicy durum lub pierogów)
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli

Bulion

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • garść włoszczyzny pokrojonej w zapałki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kostka cielęca (np Winiary) lub vegeta do smaku

Dodatkowo

  • 4 jajka na twardo
  • garść listków mięty
  • 70 g szynki parmeńskiej

Wykonanie

Kurczaka umyć, umieścić w małym garnku, zalać niewielką ilością wody (tylko by przykryła mięso). Ustawić na minimalnym ogniu, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy oraz vegetę lub rosołek. Gotować bez przykrycia około 2 godzin (im wolniejszy proces gotowania tym mięso oddaje więcej smaku). W między czasie usunąć pojawiające się szumowiny i nadmiar tłuszczu. Po około godzinie dodać włoszczyznę.

Mąkę wysypać na blat kuchenny, wymieszać z solą, zrobić dołek. Wbić do niego jajka. Zagnieść ciasto na gładkie i elastyczne (koszmarna, nużąca robota…). Gotowe podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski (lub inne wymyślne kształty). Gotować  w dużej ilości osolonej wody około 4 minut (w zależności od grubości ciasta).

Jajka ugotować na twardo (umieścić w rondelku, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć nakryć rondelek, wyłączyć palnik i pozostawić na 10 minut). Ostudzić i obrać ze skorupek. 

Szynkę parmeńską porwać na kawałki. 

Do miseczek włożyć ugotowany makaron, przepołowione jajko, kilka listków mięty i kawałków szynki. Zalać gorącym rosołem. 

IMGP7974

środa, 29 października 2014
Sznycle z Indyka na Orientalnym Sosie z Dyni z Sałatką z Ciecierzycy.
Stosunkowo lekka, wysokobiałkowa potrawa wywodząca się z kuchni hinduskiej. Bardzo smaczna (o dziwo, gdybym miała podzielić ją na składowe - najbardziej przypadła mi do gustu sałatka z ciecierzycy). Przyznam, że sosu wyszło mi nieproporcjonalnie dużo w stosunku do reszty zatem sugeruję zrobić go o połowę mniej… lub pomnożyć pozostałe składniki. Przepis z "Kuchni Indyjskiej".
sznycle z indyka
Składniki:
  • 600 g piersi z indyka pokrojonej na 1 cm sznycle
  • sól, pieprz
  • łyżka curry
  • olej do smażenia

Sałatka

  • puszka ciecierzycy
  • garść listków mięty
  • skórka otarta z cytryny + łyżka soku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • łyżka ghee
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • 400 g dyni pokrojonej w niewielką kostkę 
  • puszka pomidorów (dałam szklankę passaty)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mieszanki przypraw curry madras (do kupienia w kuchniach świata ja dostałam w sklepie Tiger) Można również poimprowizować mieszając zwykłe curry z kozieradką, kuminem, kardamonem i mieloną kolendrą)
  • sól, pieprz

Wykonanie

Sos

W dużym rondlu rozgrzać ghee lub olej. Krótko przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać przetarty czosnek i starty na tarce imbir. Posypać przyprawami - zamieszać.

Wrzucić drobno pokrojoną dynię a chwilę później pomidory i mleko kokosowe. Gotować około 15 -20 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas zmiksować, dodać sos sojowy, i koncentrat pomidorowy. Spróbować i ewentualnie doprawić (ja złagodziłam smak odrobiną słodkiej śmietanki).

Sznycle

Sznycle umyć, osuszyć. posypać solą pieprzem i przyprawą curry. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Sałatka

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą. Umieścić w miseczce. Dodać posiekaną mięte, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i oliwę. Wymieszać.

sznycle z indyka po indyjsku
22:43, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 października 2014
Pstrąg Łososiowy / Puree z Pieczonego Kalafiora / Jesienne Warzywa
Pstrąg łososiowy podany w towarzystwie puree z pieczonego kalafiora, smażonego czosnku, aromatycznego szpinaku i dyni (również z piekarnika)... a wszystko w wersji nacechowanej nowomodnym separatyzmem :). Bardzo smaczny posiłek... choć nieco wymagający. Dlatego proponuję przygotować go przy okazji pieczenia innych potraw...
pstąg łososiowy
Składniki:

Pstrąg łososiowy

  • 400 g pstrąga łososiowego
  • sól, pieprz
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • olej
  • plasterki cytryny do podania

Puree

  • 1/2 kalafiora
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • ewentualnie 2 łyżki tartego parmezanu

Czosnek

  • główka czosnku
  • 100 ml mleka

Szpinak

  • opakowanie listków szpinaku baby
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dynia

  • 1/2 niewielkiej dyni piżmowej
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Pstrąga umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Doprawić skórką otartą z cytryny. Odstawić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.

Kalafiora oraz dynię umyć po czym podzielić na cząstki. Doprawić solą i pieprzem. Spryskać oliwą z oliwek. Upiec do miękkości (15- 25 minut w zależności od wielkości cząstek).

W tym czasie czosnek obrać, ząbki zalać mlekiem i zagotować. Gdy zmięknie (około 8 minut) wyłowić cząstki i osuszyć na papierowym ręczniku.

Na patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać olej. Podsmażyć rybę od strony skóry aż do zrumienienia. Wstawić do piekarnika na 8 minut.

W rondlu rozgrzać sporą łyżkę masła. Podsmażyć ugotowany czosnek do zrumienienia. Odłowić na papier za pomocą łyżki cedzakowej.

Na pozostałe masło wrzucić listki szpinaku. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć do momentu aż listki zwiędną, jednak nadal pozostaną ładnie zielone.

Upieczonego kalafiora zblendować ze śmietanką i parmezanem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać danie na dużych talerzach układając osobno: szpinak, rybę, cząstki cytryny, pure z kalafiora, dynię i smażony czosnek.

pstrąg łososiowy

poniedziałek, 29 września 2014
Bakłażany Faszerowane Makaronem
Pieczone bakłażany, faszerowane makaronem, pomidorami i mozzarellą. Bardzo smaczne śródziemnomorskie danie i jeśli to dla kogoś ważne - w miarę lekkie. Przepis z "Kwestii Smaku".
bakłażan faszerowany
Składniki na 4 porcje
  • 4 średnie bakłażany
  • 150 g dowolnego makaronu surowego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • oliwa,
  • sól i pieprz
  • tarty parmezanu
  • puszka pomidorów bez skórki

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Przygotować dużą blachę.

Bakłażany przekroić wzdłuż. Ponacinać miąższ ostrym nożem w kratkę. Skropić oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. 

Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, doprawione oregano, solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia. Rozmieszać blenderem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać, przelać chłodną wodą.

Bakłażana wydrążyć pozostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce. Miąższ posiekać dodać do sosu i chwilę razem poddusić. Zdjąć z ognia. Następnie dodać makaron i porwaną na kawałki mozzarellę - wymieszać. Farszem napełnić bakłażany. Posypać tartym parmezanem.

Piec 15 minut.

Posypać listkami bazylii.

bakłażan faszerowany

niedziela, 28 września 2014
Tort Naleśnikowy z Pieczarkami i Tymiankowym Beszamelem
Pyszny tort naleśnikowy z duszonymi pieczarkami i aromatycznym beszamelem. Świetne danie - szczególnie polecane na imprezy, gdyż większość składników można (a nawet lepiej jest) przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy złożyć wszystko do kupy i zapiec... a potem podać z czerwonym barszczem.
tort naleśnikowy
Składniki:

Naleśniki (do tortu wystarczy 7 grubszych sztuk... z podanej ilości składników wyjdzie ich trochę więcej)

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • mleko (około 500 ml)
  • 1/2 pęczka tymianku
  • sól, 1/2 łyżeczki cukru, otarta gałka muszkatołowa

Pieczarki

  • 1,5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 100 g tartego żółtego sera (najlepiej gruyere)

Wykonanie

Dzień wcześniej

Mleko zagotować z gałązkami z połowy pęczka tymianku. Nakryć, zostawić do naciągnięcia na całą noc. Następnie usunąć gałązki.

Naleśniki (również można usmażyć dzień wcześniej)

Mąkę przesiać wraz z cukrem i solą do miski. Zrobić dołek, wbić jajka - zmiksować. Wlać wodę i mleko. Odstawić na minimum 30 minut.

Gdy ciasto odpocznie, dodać rozpuszczone masło.

Smażyć naleśniki na średnim ogniu do zrumienienia.

Pieczarki

Pieczarki obrać pokroić w plastry, partiami (gdyż jest ich dość dużo) smażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienione przekładać do rondla. Na koniec zeszklić posiekaną w pióra cebulę. Zawartość rondla posolić (dość dużo) posypać pieprzem i podlać odrobiną wody po czym dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu około 1,5 godziny.

Beszamel

Masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę. Nadal mieszając najlepiej kulistą trzepaczką wlewać powoli mleko tymiankowe, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól, cukier, gałkę muszkatołową (lubię dużo). Odstawić.

Składanie tortu

Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. Dno tortownicy o średnicy nieco większej niż średnica naleśnika - wysmarować masłem.

Ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować go beszamelem a następnie pieczarkowym farszem, nakryć drugim naleśnikiem... i tak do wyczerpania farszu pieczarkowego. Ostatni naleśnik posmarować grubo sosem beszamelowym. Zapiekać około 20-30 minut (krócej jeśli farsz i sos był gorący - dłużej jeśli były przygotowane dzień wcześniej). Wyjąć tort z piekarnika, posypać tartym serem i wstawić jeszcze na około 2 minuty by ser się rozpuścił).

tort naleśnikowy

tort naleśnikowy







piątek, 26 września 2014
Soba z Łososiem i Warzywami
Gryczany makaron z chrupiącymi warzywami i delikatnym łososiem. Bardzo smaczne orientalne danie z woka i jak każde tego typu nie wymaga ani dużego nakładu czasu ani pracy. Przepis z Kuchni Azjatyckiej.
soba
Składniki na 2 -3 porcje
  • 150 makaronu soba
  • 250 - 300 g filetu z łososia
  • 1 mała marchew
  • 1/2 białej części pora
  • łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kiełków bambusa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina oleju sezamowego do smaku
  • ziarno czarnego sezamu i cienki szczypiorek do posypania

Wykonanie

Marchew obrać i pokroić w "zapałki". Czosnek i imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora pokroić w plasterki.

Sobę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Oczyszczonego łososia pokroić na kawałki.

W woku rozgrzać olej. Przesmażyć krótko marchew, następnie dodać pora a gdy się zeszkli wrzucić czosnek i imbir, chwilę razem posmażyć. Dodać kawałki łososia, sos sojowy i olej sezamowy. Smażyć aż łosoś się zetnie.

Do woka dodać ugotowaną sobę, kiełki i wszystko dokładnie przemieszać.

Przełożyć do miseczek. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

soba z łososiem

soba z łososiem

17:52, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 września 2014
Francuska Zupa Rybna z Porem i Salsą Grapefruitową
Zaskakująca zupa rybna z dodatkiem kopru włoskiego, porów, awokado i grapefruita. Znakomicie skomponowana: wszystkie składniki pasują do siebie wręcz idealnie a przyznam, że miałam pewne obawy... W smaku: z jednej strony kremowa z drugiej pikantna... rybna lecz z nutą świeżości -  jestem nią zachwycona. Przepis z archiwum "Kuchni".
zupa rybna
Składniki
  • 50 g świeżego łososia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 duże lub 3 mniejsze pory
  • 1 łyżka oleju 
  • 200 ml białego wina
  • 700 ml wody 
  • 2 kostki bulionu (dałam cielęcy)
  • 200 ml śmietany kremówki

Składniki na salsę:

  • 1 grejpfrut
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 
  • 2 łyżki posiekanej natki 

Wykonanie:

Ryby umyć, pokroić na kawałki i posolić.

Białe części pora i koper włoski również pokroić na kawałki.

Przygotować salsę: grapefruita obrać, wyciąć fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać. Wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, pastą sambal oelek i natką.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzuć koper i pora, lekko posolić podsmażyć, mieszając, na mocnym ogniu. Dodać wino- odparować. Wlać wodę i dodać kostki bulionowe a gdy wszystko się pogotuje około 10 minut dodać śmietanę. Zupę zagotować, włożyć rybę, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut.

Zupę przelać do miseczek, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.

zupa rybna

06:31, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
czwartek, 18 września 2014
Jajka w Sosie Ziołowym
Przyznam, że nazwa mocno ograniczająca dla całej sałatki, w której defacto dominowały ziemniaki - ale nie kłócę się z oryginałem szczególnie jeśli sama nie mam lepszego pomysłu. Mniejsza z nazwą. Sałatka pyszna w swojej prostocie, lekka, świeża i sycąca a z dodatkiem kawałków gotowanego kurczaka staje się wysokobiałkowym posiłkiem, który zachwyci sportowców. Przepis z magazynu "To jest pyszne".

jajka w sosie ziołowym

Składniki na 3 -4 porcje:
  • 750 g małych, młodych ziemniaczków (można użyć tzw potatków)
  • 7 jajek
  • 1 zielony ogórek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sos

  • 150 g jogurtu bałkańskiego
  • 250 g śmietany 22% (polecam szefa kuchni)
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej bazylii
  • garść posiekanej pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • sól

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować (nie obierać); ugotować do miękkości osolonej wodzie. Ostudzić.

Jajka umieścić w rondlu z zimną wodą. Zagotować. Gotować 6 - 7 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Ostudzić, obrać ze skorupek.

Ogórka pokroić w plasterki.

Składniki sosu wymieszać w miseczce. Wylać na spód talerzy. Na sosie ułożyć kopiec z pokrojonych ziemniaków, ogórka, i podzielonych na połówki lub ćwiartki jajek. Posypać solą, pieprzem i listkami ziół. Skropić oliwą.

Można podawać od razu lecz równie dobrze smakuje z lodówki.

jajka w sosie ziołowym

jajka w sosie ziołowym

środa, 17 września 2014
Żeberka Cielęce z Wiśniami
Kruche, duszone mięso cielęce z dodatkiem aromatycznych wiśni. Przepyszne. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mięso cielęce jest drogie i dość trudno dostępne więc z powodzeniem można je zastąpić wieprzowiną. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
żeberka cielęce
Składniki:
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 cebulki dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag żeberek cielęcych
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka miodu... dałam golden syroup
  • 2 kieliszki wiśniówki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 20-25 dag świeżych wiśni

Wykonanie

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebule i czosnek i chwilę podsmażyć.

Żeberka pokroić na małe porcje. Przygotować panierkę z mąki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtoczyć w niej mięso.

Na patelni rozgrzać pozostały olej. Partiami smażyć żeberka i przekładać je do rondla z zeszkloną cebulą. Dodać kilka łyżek wody oraz pozostałą paprykę po czym dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając odparowaną wodę.

Gdy mięso jest już miękkie i łatwo odchodzi od kości, dodać miód, kieliszek wiśniówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze kilka minut.

Żeberka wyjąć z sosu. Do garnka wrzucić wypestkowane i przekrojone wiśnie, wlać resztę wiśniówki i ponownie dusić kilka minut... aż owoce zmiękną. Podać jako sos do żeberek. 

żeberka cielęce

żeberka cielęce

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi