RSS
wtorek, 24 czerwca 2014
Faszerowana Cukinia z Kozim Serkiem i Miętą
Świetne danie wegetariańskie: pieczone, faszerowane cukinie z dodatkiem koziego twarożku i listków świeżej mięty. Połączenie smaków dość często ostatnio występujące jednak przez mnie, do tej pory, niestety nieznane (niestety - gdyż jestem nim zauroczona). Przepis z miesięcznika "Kuchnia" (jako ciekawostkę dodam że z 2004 roku :)

cukina faszerowana

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie (lub 4 małe - wielkości zielonego ogórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki (lub 1 średnia młoda cebula)
  • oliwa z oliwek
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • garść listków mięty
  • 2 opakowania ulubionego koziego twarożku (dałam Rondele; polecam ze względu na smak, nie polecam ze względu na napompowaną konsystencję)
  • odrobina mielonego kminku

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.

Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ (pozostawiając około 0,5 cm warstwę przy skórce).

2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu, wrzucić do niej drobno posiekaną cebulkę lub szalotki, gdy się zaszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie posiekany miąższ cukinii. Smażyć wszystko około 5 minut, aż cukinia zmięknie a płyn odparuję. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Powstałym farszem napełnić wydrążone cukinie.

Do dużego żaroodpornego naczynia lub blachy wlać szklankę gorącej wody, ułożyć w nim cukinie. Piec 20 minut (małe sztuki) lub 30 minut większe.

W tym czasie listki mięty posiekać, wymieszać z kozim serkiem i kminkiem (nie jest to wskazane w przypadku serków sztucznie spulchnianych gdyż oklapną - zatem decydując się na taki serek pomijamy mieszanie).

Upieczone cukinie udekorować serkiem z miętą i kminkiem.

cukina faszerowana

cukina faszerowana

08:32, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 maja 2014
Vitello Tonnato (Cielęcina w Sosie Tuńczykowym)
Cienko pokrojone, gotowane mięso zalane majonezowym sosem z tuńczyka i anchois - genialne... Dla mnie osobiście stanowi ogromną pokusę i odkrycie kulinarne ostatnich lat. Zanim jednak przygotowałam oryginał (z dość drogiej cielęciny) przetrenowałam chyba wszystkie możliwe modyfikację (z pieczonym schabem, indykiem a nawet kurczakiem). Nie potrafię wskazać faworyta - wszystkie mnie zachwycały. Przepis na mięso Basi Ritz, sos Nigelli.
vitello tonnato
Składniki:
  • 600 g mięsa cielęcego bez kości najlepiej z udźca
  • 3 młode marchewki
  • mały kawałek młodego selera wraz z kilkoma gałązkami
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 goździki
  • pęczek zielnej pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml białego wina
  • sól (około 1 sporej łyżeczki)

Sos

  • puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • około 170 g majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 22%
  • 2 łyżeczek soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 małego opakowania anchois
  • świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Mięso umyć, oczyścić z błon.

W niezbyt dużym garnku umieścić pokrojone na kawałki jarzyny, przepołowioną cebulę (w jedną jej połówkę wbić goździki), pęczek pietruszki i przyprawy (poza solą). Zalać 1 i 1/4 l wody - zagotować. Dodać sól i wino. W tak przygotowanym wywarze umieścić mięso i gotowań na małym ogniu pod uchyloną pokrywką 45 minut (moje mięso było w 2 kawałkach i ugotowało się znakomicie). Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić mięso w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyłowić mięso (wywar jest tak smaczny, że proponuję użyć go do przygotowania zupy) i umieścić je w lodówce.

Przygotowując potrawę pokroić zimne mięso w cienkie plasterki. Rozłożyć na półmisku.

W pojemniku blendera umieścić dobrze odsączonego tuńczyka, majonez, sok z cytryny, pieprz, słodką paprykę i połowę filetów anchois. Zmiksować na bardzo gładki sos (im dłużej tym lepiej). Łyżką wmieszać śmietanę (najpierw rozmieszać ją w kubeczku).

Mięso zalać powstałym sosem. Ozdobić kaparami i plasterkami cytryny. 

vitello tonnato

vitello tonnato



wtorek, 13 maja 2014
Tarta z Łososiem, Mozzarellą i Pomidorami
Krucha tarta z wędzonym łososiem, pomidorami i mozzarellą. Bardzo smaczna. Można ją zrobić w szybszej wersji: na cieście francuskim (osobiście nie przepadam gdyż za mocno nasiąka i staję się zakalcowate), ale to kwestia gustu i czasu. Przepis Pascala.
tarta z wędzonym łososiem
Składniki:

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka lodowatej wody
  • 1 jajko

Alternatywnie

  • arkusz ciasta francuskiego z lady chłodniczej

Farsz

  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 350 g pomidorów (sparzonych, zahartowanych, bez skórek i gniazd nasiennych)
  • 150 g wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku



Wykonanie

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce zimną wodę. Schłodzić w lodówce około 2 godzin.

 

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tarte - wielkości  30-34 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki.

Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC na 15 minut. Po tym czasie usunąć pergamin z zawartością i podpiec do lekkiego zrumienienia jeszcze przez kilka minut.

Pokrojone w kostkę pomidory odstawić na bok.
Do miski wbić jaja, dodać śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zalać pomidory, dodać posiekany szczypiorek i odstawić.

Na podpieczonym cieście rozłożyć łososia, pokrojoną mozzarellę i ewentualnie całe plasterki pomidora. Zalać masą jajeczną. Dodać kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Piec w piekarniku nagrzanym 180°C przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdobić listkami bazylii.



tarta



piątek, 09 maja 2014
Zupa Szczawiowa z Jajkiem w Koszulce
Gładka zupa (krem) ze świeżego szczawiu z dodatkiem jajka w koszulce. Bardzo smaczna. Przygotowanie jej jest łatwe i trudne zarazem. Z jednej strony ma mało składników - z drugiej osiągnięcie odpowiedniego balansu pomiędzy smakami kwaśnym, słonym i słodkim wymaga ciągłego próbowania i doprawiania.
zupa szczawiowa
Składniki:
  • 50 g masła
  • 3 pęczki świeżego szczawiu
  • 1,25 l mocnego bulionu (najlepiej domowego na kurczaku, jeśli z kostki to ewentualnie cielęcy)
  • 300 - 400 ml słodkiej śmietanki 36% (bez obaw - przy tej objętości zupa i tak ma niewiele kalorii)
  • sól, pieprz do smaku

Jajka w koszulkach

  • 5-7 jajek
  • 2 łyżki octu
  • łyżka soli

Wykonanie

 

Szczaw dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z grubsza pokroić.

W dużym rondlu rozgrzać masło. Partiami wrzucać szczaw, dusząc do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Zalać bulionem.

Gotować około 20 minut.

Po tym czasie zmiksować zupę dodając śmietankę, sól i pieprz. Przetrzeć przez drobne sito. Spróbować. Jeśli jest zbyt kwaśna dodać śmietankę i sól.

Jajka w koszulkach.

W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z octem i solą. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do małego.

Jajka pojedynczo wbijać do miseczki. W garnku z gotującą się wodą zrobić wir (zamieszać dużą łyżką). W sam środek z bardzo małej wysokości spuścić jajko. Gotować około 2 minut. Odłowić łyżką cedzakową i ułożyć na papierze by obciekło. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.

Zupę rozlać na talerze. Podawać z jajkami.

zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

06:35, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 maja 2014
Zielone Curry ze Szparagami
Zielone Curry z Kurczakiem i Szparagami. Pikantne (choć nie ekstremalnie), kremowe - doskonałe. No i co najważniejsze przygotowanie go trwa mniej niż ugotowanie ryżu - same zalety.

zielone curry ze szparagami

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka (2 bardzo duże lub 3 zwykłe)
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • kawałek imbiru (czubata łyżka po starciu)
  • 2 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 4 listki kafirskiej limonki
  • puszka mleka kokosowego
  • sól
  • ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego (może być Ketjap Manis)

Do podania

  • jaśminowy ryż
  • cząstki limonki
  • czarny sezam lub czarnuszka

Wykonanie

Piersi z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na "jedno kęsowe" kawałki. Połowę wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażyć by kawałki zrobiły się białe, po czym wrzucić drugą partię i postąpić podobnie (jednorazowe wrzucenie mięsa powoduję obniżenie temperatury oleju: sprawia że mięso zamiast szybko się ściąć i zachować soki w sobie - "rozlewa" się po patelni).

Cebulę drobno posiekać dodać do mięsa i krótko zeszklić. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce dodać do rondla, przemieszać a następnie dodać pastę curry. Smażyć do momentu, aż przyprawy zaczną pachnieć i równomiernie obtoczą mięso.

Zalać mlekiem kokosowym. Dodać listki limetki i sos sojowy. Zagotować pod przykryciem.

Szparagi obrać, pozbawić zdrewniałych końcówek, pokroić na spore kawałki i wrzuci do curry (poza główkami). Gotować przykryte około 5 minut, po czym wrzucić główki i pogotować jeszcze moment. Danie jest gotowe, gdy szparagi zmiękną lecz nadal pozostaną jędrne.

Podawać natychmiast z ryżem, cząstkami limonki do skropienia i posypane czarnuszką.

Jeśli curry będą jadły dzieci, lub osoby nie przepadające za ekstremalnie pikantnymi potrawami można pod koniec gotowania dodać 100 ml słodkiej śmietanki 36% by nieco złagodzić ostrość.

zielone curry ze szparagami

zielone curry ze szparagami
07:31, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 kwietnia 2014
Jajka Faszerowane Rzeżuchą
Jajka na twardo faszerowane kremowym nadzieniem z dodatkiem rzeżuchy. Bardzo smaczne i z oczywistych powodów wspaniale pasujące na zbliżające się święta. Z przepisu Magdy Gessler.
jajka faszerowane rzeżuchą
Składniki:
  • 6 jajek
  • garść rzeżuchy
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, obrać i dobrze ostudzić. Przepołowić wzdłuż lub wszerz przekładając żółtka do miseczki.

Zmiksować je z masłem, kurkumą i majonezem. Dodać posiekaną rzeżuchę, doprawić solą.

Powstałą masę umieścić na miejscu żółtek w białkach i dowolnie ozdobić.

Przed podaniem należy jajka wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej.

jajka faszerowane rzeżuchą

Tagi: jajka
03:45, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Pasztet Drobiowy
... a konkretnie kurzaczy z rodzynkami. Delikatny, mazisty, a przy tym dość intensywny w smaku. Do tej pory nigdy nie robiłam drobiowego pasztetu, ba, nawet takiego nie kupowałam sądząc, że jest pozbawiony wyrazu. Wielki błąd - może nie jest to najlepszy pasztet jaki w życiu jadłam, ale jak na drobiowy uważam, że jest bardzo smaczny.
pasztet drobiowy
Składniki:
  • 1 cały kurczak plus 2 ćwiartki lub uda
  • 200-300 g wątróbek drobiowych
  • 300 g wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól lub kostka rosołowa
  • garść orzechów arachidowych
  • sól i pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • odrobina mielonego kminku
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie

Najlepiej dzień wcześniej.

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, usunąć widoczne kawałki tłuszczu (można wytopić je na wolnym ogniu i użyć do posmarowania foremek i wierzchu pasztetu). Umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą. Gotować na bardzo małym ogniu z dodatkiem jarzyn, całych (nieobranych) ząbków czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, soli lub kostki rosołowej oraz pieprzu przez kilka godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Odstawić na noc (nie jest to konieczne ale dzięki temu kurczak wchłonie więcej wilgoci z wywaru dzięki czemu pasztet będzie wilgotniejszy).

Wątróbkę oczyścić z błon, pokroić na małe kawałki - zalać wrzątkiem, po 5 minutach odlać na sicie.

Boczek niedbale rozdrobnić.

Rodzynki zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut - osuszyć na sicie lub ręczniku papierowym.

Do zmielenia pasztetu autor użył malaksera. Niestety mój nie poradził sobie z tym zadaniem (pomimo iż robiłam to partiami - boczek pozostał nierozdrobniony) dlatego skorzystałam również z maszynki do mielenia mięsa (sitko z najdrobniejszymi oczkami).

Mięso kurczaka (pozbawione kości lecz z niektórymi skórami) rozdrobnić wraz z 1 ugotowaną marchewką, 3 ząbkami czosnku, sparzonymi wątróbkami, orzechami oraz kawałkami boczku. Doprawić solą pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i kminkiem. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać rodzynki i staranie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić masę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 - 190oC. Dwie jednorazowe foremki posmarować tłuszczem, przesypać tartą bułką. Umieścić w nich masę, wyrównać wierzch, który również posmarować tłuszczem. Piec około 1 godziny, aż ładnie się zrumieni.

pasztet drobiowy

sobota, 12 kwietnia 2014
Kotleciki z Kaszy Gryczanej i Fety
Ziołowe kotleciki z kaszy gryczanej i fety. Bardzo smaczne i dające niezwykle dużo możliwości podania: w najprostszej wersji ze śmietaną i plastrami wędzonego łososia, ale równie dobrze smakowały by jako dodatek np do gulaszu. Z przepisu Karoliny.
kotleciki z kaszy gryczanej
Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 szczypiorek z cebulką
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

do podania: 

  • plastry wędzonego łososia
  • kwaśna śmietana
  • ćwiartki cytryny
  • garść świeżych kiełków


Wykonanie

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osaczyć na sicie. Połączyć w misce z fetą, posiekaną pietruszką, rozgniecionym czosnkiem, szczypiorkiem, połową bułki tartej oraz jajkami. Całość wymieszać i doprawić pieprzem i solą.

Uformować kotleciki. Obtoczyć w pozostałej w bułce tartej. Usmażyć na oleju. Gotowe przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
kotleciki z kaszy gryczanejkotleciki z kaszy gryczanej

08:11, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 kwietnia 2014
Makaron z Sosem Anochois
Długi makaron w sosie z anchois (u mnie również szprotkami) i zieloną pietruszką... rodem z Wenecji. Smaczny choć przyznam, że mam wyższe wymagania wobec przepisów Nigelli. Zwykle mnie zachwycają a ten jedynie mnie zauroczył... ale na wtorkowy obiad jest w sam raz.

makaron w sosie anchois

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • średniej wielkości opakowanie anchois w oleju (dałam najmniejsze i musiałam "sztukować" szprotkami)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 ml mleka
  • szczypta mielonych goździków
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 15 g masła
  • sól i pieprz
  • 500 g długiego makaronu

Wykonanie

Cebulę i czosnek umieścić w malakserze, dość mocno rozdrobnić.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę na małym ogniu, aż zmięknie i ładnie się zezłoci. Dodać cukier i drobno posiekane anchois (można zostawić kilka do dekoracji). Smażyć aż się rozpadną. Doprawić solą pieprzem i goździkami. Wlać łyżkę wody a następnie mleko - zagotować. Gdy sos stanie się gładki zdjąć z ognia (zmiksowałam dodatkowo blenderem).

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Podawać posypane drobno posiekaną natką z kawałkami rybek.

makaron w sosie anchois

czwartek, 10 kwietnia 2014
Szmalcowany Kurczak
Pieczony na ruszcie kurczak ze wspaniale chrupiącą skórką. Idealny. Banalny przy tym... bo zaledwie 2 składnikowy. Zatem tym razem podaje patent (bo trudno to nazwać przepisem) - z książki "Nigella Ucztuje".
 szmalcowany kurczak
Składniki
  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg (najlepiej wiejski)
  • gruba sól Maldon lub morska

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć. Włożyć rękę do środka i odnaleźć płaty tłuszczu przytwierdzone zwykle do wewnętrznej strony ud. Wyrwać je i umieścić w małym rondelku. Wytopić na minimalnym ogniu (powstanie całkiem spora ilość tłuszczu). Kurczaka umieścić na brytfannie z kratką. Związać mu nogi (można wcześniej włożyć do środka sól, cytrynę i ulubione zioła... ale nie trzeba). Za pomocą silikonowego pędzla dokładnie posmarować skórę kurczaka wytopionym tłuszczem, oprószyć kryształkami soli. Piec w temperaturze 220oC. przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć i odstawić na 15 minut, po czym pokroić.

Z zawartości brytfanny można zrobić świetny sos.

szma



Tagi: kurczak
09:18, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi