RSS
niedziela, 03 listopada 2013
Łosoś z Jajkiem w Galarecie
Kawałki świeżego łososia z jajkami i marchewką zalane galaretą - klasyka. Przepis na podobnie przygotowanego łososia już publikowałam, jednak ten uważam za wybitny i ostateczny, poparty wieloma próbami, gdyż galaretę przygotowuję regularnie, gdy tylko spotyka mnie miła niespodzianka w postaci całego, świeżo złowionego łososia.

łosoś z jajkiem

Składniki:
  • 500 g świeżego łososia
  • garść włoszczyzny (dałam mrożoną)
  • czubata łyżeczka vegety
  • opakowanie żelatyny (na 1 l wody)
  • głowa, skóry i płetwy z 1 łososia
  • 1 białko
  • 7 jajek
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki

Wykonanie

Głowę, płetwy i ogon dokładnie umyć. Z głowy wyrwać skrzela. Umieścić w garnku i zalać zimną wodą (około 1 l). Dodać jarzyny oraz łyżeczkę vegety. Gotować na bardzo wolnym ogniu minimum 2 godziny. W trakcie gotowania dodać marchewki i wyłowić je, gdy zmiękną.

Po tym czasie do bulionu wbić białko oraz wrzucić skorupkę jajka (oczywiście umytego) i gotować, aż białko się zetnie. Przecedzić przez sito wyłożone gazą. Resztki ryb i jarzyny wyrzucić.

Tak sklarowany wywar umieścić w szerokim rondlu i ustawić na średnim ogniu. Jeśli jest mało intensywny można dodać jeszcze odrobinę vegety.

Gdy się zagrzeje umieścić w min ryby i gotować na wolnym ogniu około 3 minuty (ryba ma się jedynie ściąć.

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić obrać, przepołowić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Wyłowić rybę, rozdrobnić jej mięso usuwając ości i skórę. Ułożyć w naczyniu na galaretę, dodać połówki jajek, pokrojoną marchewkę i natkę.

Żelatynę rozpuścić w wywarze (powinno go być nieco więcej niż 1 l). Zalać rybę i odstawić do ostudzenia. Zimną wstawić do lodówki.

łosoś w galarecie

00:10, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 listopada 2013
Razowe Placki Chlebowe z Szałwią
Nie jestem przekonana, czy nazwa placki jest odpowiednia dla tych pitopodobnych tworów. Niemniej: pieczone, razowe pieczywo z dodatkiem świeżej szałwii i solną skorupką. Pyszne. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
razowe pity
Składniki
  • 250 g mąki żytniej razowej 
  • 250 g mąki chlebowej
  • saszetka suchych drożdży 7 g
  • 1 łyżeczka soli 
  • garść liści świeżej szałwii
  • 3 łyżki oliwy + parę łyżek do posmarowania blachy 
  • 300 ml letniej wody 
  • gruba sól morska

Wykonanie

Można posłużyć się maszyną do pieczenia chleba, umieszczając w formie kolejno; składniki płynne, następnie sypkie i uruchamiając program „Ciasto rosnące”. Po sygnale dodać posiekaną szałwię. W połowie wyrastania przerwać proces.

W innym wypadku mąkę, wymieszać z suchymi drożdżami - wsypać do miski i zrobić dołek. Dodać sól, wodę, oliwę oraz szałwię i dokładnie wyrobić, by ciasto było gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury minimum 200oC.

Ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkowywać lub rozciągnąć w dłoniach na placek, podsypując odrobiną mąki. Ułożyć na blasze posmarowanej oliwą. Odstawić na kilka minut (niezbyt długo). Wierzch placków posmarować oliwą i posypać grubą solą morską.

 

Wstawić na najwyższą półkę piekarnika. Piec na rumiano (niestety należy ich pilnować) około 15- 25 minut.

razowe pity



07:07, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 listopada 2013
Łosoś w Maślano - Imbirowym Sosie
Filet świeżego łososia polany maślanym sosem z wyraźną nutą imbiru i cytryny. Kruchy, wilgotny - doskonale przyrządzony. Można go podać z ryżem lub ziemniakami. Ja zrobiłam razowe placki chlebowe z szałwią tworząc boską kompozycję...  Do tej pory zastanawiam się skąd u mnie ten nieoczekiwany przypływ kulinarnego geniuszu. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
łosoś imbirowy
Składniki
  • 4 kawałki łososia (o szerokości około 4-5 cm każdy)
  • 75 g masła 
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek imbiru (1 łyżka po starciu)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki 
  • sól i pieprz
  • 1 sałata
  • olej do smażenia

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.

Masło roztopić usuwając białe farfocle wymieszać z sokiem z cytryny, imbirem i posiekaną natką. Posolić, doprawić pieprzem. Odstawić (przed podaniem będzie wymagał podgrzania).

Rybę oprószyć solą oraz pieprzem. Na dużej patelni, którą można wkładać do piekarnika rozgrzać olej. Usmażyć łososia z jednej strony. Wstawić do piekarnika na najwyższą półkę. Piec 6-10 minut w zależności od piekarnika. Ryba jest gotowa gdy tylko się zetnie na całej grubości.

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć rybę i polać ją podgrzanym sosem.

łosoś imbirowy

łosoś imbirowy
Tagi: imbir łosoś
04:38, feeriasmakow
Link Komentarze (5) »
czwartek, 31 października 2013
Sałatka Cezar
Słynna sałatka - głównie z obecności w menu restauracji Mc Donald's. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu kurczaka, grzanek i parmezanu z czosnkowym sosem. W mojej wersji dodatkowo z jajkiem na twardo.
cezar
Składniki na 4 duże porcje:
  • sałata lodowa
  • 1 mała marchewka
  • garść pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
  • 4 jajka na twardo
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kromki białego pieczywa
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek parmezanu w jednym kawałku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos

  • 1 żółtka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy dijon
  • olej słonecznikowy (około 1/2 szklanki)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ząbek czosnku

Wykonanie

Sałatę porwać na strzępy, marchew obrać, zetrzeć na tarce. Rozdzielić na porcje.

Pomidorki podzielić na połówki (duże pomidory obrać).

Jajka ugotowane na twardo pokroić na ćwiartki. Dodać do sałaty.

Patelnię natrzeć czosnkiem, rozgrzać na niej masło. Wrzucić pieczywo pokrojone w kostkę i smażyć do zrumienienia na średnim ogniu, często mieszając. Przełożyć na talerze.

Na patelnię wlać sporą ilość oleju, zwiększyć nieco płomień.

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z błon. Każdą pierś podzielić na 2 części. Doprawić wg uznania (zwykle korzystam z mieszanek do kebebów). Smażyć kurczaki po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Podsmażone kawałki ułożyć na talerzu i koniecznie nakryć miską. Po około 8 minutach można je pokroić w plastry.

Parmezan pokroić na wiórki korzystając z obieraka do jarzyn.

Sos

Jeśli preferujemy lejące sosy składników nie należy miksować a jedynie umieścić w zakręcanym słoiku i potrząsać nim do momentu powstania emulsji.

W odwrotnym przypadku żółtko należy zmiksować z musztardą, solą i pieprzem. Następnie stopniowo i cienką stróżką wlewać olej do momentu uzyskania kremu o konsystencji majonezu. Na koniec, już nie miksując dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sok z cytryny.

Polać sałatkę. na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.

cezar

 

07:42, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 października 2013
Paszteciki z Kapustą i Grzybami
Paszteciki z krucho - drożdżowego, zatapianego ciasta; z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Bardzo smaczne, klasyczne danie w sam raz na... święta - ostatecznie na niedzielny obiad.  Przepis na ciasto - teściowej. Aha i najważniejsze: do podania konieczny barszcz czerwony.
paszteciki
Składniki

Ciasto

  • 250 bardzo miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka

Farsz

  • 1 kg dobrej jakości kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
  • 1/2 marchewki
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • olej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko lub samo żółtko roztrzepane z łyżką mleka
  • kminek
  • czarnuszka



Wykonanie

Kapustę odcisnąć, umieścić w garnku, zalać wodą z płaską łyżeczką soli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryć i gotować około 30 minut. Odsączyć na sicie, dociskając od czasu do czasu.

Grzyby dokładnie wypłukać. Zalać wodą i gotować około 20 minut. Odsączyć.

Cebulę posiekać, zezłocić na rozgrzanym oleju. Dodać odciśniętą kapustę, grzyby, sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Smażyć często mieszając, aż kapusta nieco się przysmaży. Zawartość rondla umieścić w malakserze, rozdrobnić nieco rozdrobnić... ale bez przesady. Przestudzić.

Ciasto

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy staną się płynne dodać mleko i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut by masa się spieniła.

W dzieży miksera umieścić pozostałą mąkę, sól i jajko. Dodać cały rozczyn. Zmiksować hakiem. Stopniowo dodawać po łyżce bardzo miękkie masło nieustannie wyrabiając. Gdy całe masło zostanie dodane wyrabiać jeszcze kilka minut aby powstało gładkie, błyszczące ciasto (będzie bardzo delikatne, ale powinno być spójne). Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, umieścić w foliowym (koniecznie szczelnym) woreczku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą. Ciasto jest gotowe gdy kula wypłynie na powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Kule podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć równomiernie 1/4 farszu. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kminkiem i czarnuszką. Pokroić w trapezy lub romby. Piec na rumiano - nie mam pojęcia ile...

paszteciki

czwartek, 24 października 2013
Krem z Brokuł z Jajkiem w Koszulce i Oliwą Truflową
Pyszna, sycąca zupa krem z brokuł, ziemniaków i duszonych porów. Podana z jajkiem w koszulce skropionym oliwą truflową. Znakomicie skomponowana potrawa z "Kwestii Smaku".
brokułowa
Składniki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
  • 25 g masła
  • 1 litr bulionu (dałam cielęcy)
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 100 ml śmietanki kremowej

Dodatkowo

  • kilka kromek bagietki
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • łyżka soli
  • łyżka octu
  • 4 łyżeczki oliwy truflowej
  • listki bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Pora pokroić w poprzek na 1 cm plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuła opłukać, odciąć różyczki, twardą łodygę pokroić na mniejsze części.

W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić pora, ziemniaki i łodygi brokuł; posolić, poddusić przez 10 minut często mieszając. Wlać gorący bulion, dodać różyczki brokuł i gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na krem dodając bazylię, śmietankę oraz oliwę extra vergine. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka w koszulkach

W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z łyżką octu i soli. Zmniejszyć ogień do małego.

Jajko wbić do miseczki. W garnku z gotującą się wodą zrobić wir (zamieszać dużą łyżką). W sam środek z bardzo małej wysokości spuścić jajko. Gotować około 2 minut. Odłowić łyżką cedzakową i ułożyć na papierze by obciekło. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.

Kromki bagietki zrumienić w tosterze.

Zupę podawać z grzankami, z jajkiem w koszulce, skrapiając oliwą truflową, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz poszarpaną bazylią.

brokułowa



06:52, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
środa, 23 października 2013
Fettuccine z Tuńczykiem, Fasolą i Szałwią
Szybki makaron w rybnym sosie z dodatkiem fasoli. Bardzo smaczny. Lekkości nadaje mu orzeźwiający aromat skórki cytrynowej i szałwii, którą można dodać drobno posiekaną lub w całości po uprzednim usmażeniu na chipsy. Osobiście wolę świeżą. Przepis z programu "Kuchni TV".
fettucine z tuńczykiem
Składniki:
  • 350 g makaronu Fettuccine
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach lub rozdrobnionego)
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki dużej, białej fasoli
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • świeża szałwia
  • 150 g gęstej śmietany 36%
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • skórka otarta z dużej cytryny (lub 2 mniejszych
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W między czasie masło rozgrzać w rondlu. Usmażyć na nim chipsy z szałwii uważając by nie przypalić masła, lub (jeśli pomijacie ten etap) podsmażyć czosnek. Dodać opłukaną fasolę i tuńczyka wraz z sosem z puszki.  Gdy całość się podgrzeje dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy, chwilę pogotować. Dolać łyżkę wazową wody z pod gotującego się makaronu a następnie odcedzony makaron. Wymieszać, umieścić na talerzach.



fettuccine z tuńćzykiem

 

07:21, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
wtorek, 22 października 2013
Boudin Noir
... czyli francuskie ciasto z kaszanki. Zdecydowanie najodważniejsza potrawa jaką do tej pory zrobiłam. Podejrzewam, że zdjęcia i opis przerażą tych jeszcze nie przerażonych nazwą; gdyż ciasto to nie dość, że jest wyraźnie słodkie to jeszcze doprawione cynamonem no i marnie się prezentuje. Dla tych jeszcze nie zniechęconych dodam, że smak mnie zachwycił: intrygujący i oryginalny więc bardzo polecam. Z przepisu Magdy Gessler
boudin noir
Składniki:
  • 1 kg kaszanki
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jabłka (szare renety)
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Masło rozetrzeć na puch, dodać żółtka i kopiastą łyżkę cukru-pudru i dobrze ubić.

Osobno na smalcu wysmażyć skwarki z boczku. Dodać do niego dwie grubo posiekane cebule. Ostudzić. Dodać do żółtek.

Pół kaszanki zmiksować z masą maślano-cebulową, pozostałe pół pokroić w plastry i również dodać do masła. Odsączyć z mleka bułki, porwać na strzępy - wymieszać z masą.

Dodać do tego pokrojone w kostki szare renety, uprażone migdały, i namoczone rodzynki.

Doprawić solą pieprzem i cynamonem.

Na koniec ubić pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej pergaminem.

Piec w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.

boudin noir

Tagi: kaszanka
08:47, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
piątek, 18 października 2013
Pie z Kurczakiem i Pieczarkami
Potrawka z piersi kurczaka zapiekana pod ciastem francuskim. Bardzo szybkie a co najważniejsze: przepyszne danie z przepisu Jamiego Olivera.

pie z kurczaka

Składniki:
  • 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski 1 cm
  • 1 mała cebula lub pęczek dymki
  • 150 g pieczarek
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła
  • oliwa
  • 250-300 ml bulionu z kurczaka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • arkusz ciasta francuskiego 275 g
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC.

Do rozgrzanej na patelni oliwy dodać trochę masła, wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekaną cebule i plasterki pieczarek po czym krótko przesmażyć. Dodać mąkę, wymieszać a następnie musztardę i śmietanę, mieszając dolać bulion.

Przyprawić listkami tymianku, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę podgrzać razem. Farsz umieścić w żaroodpornym naczyniu.

Ciasto francuskie (ma być nieco większe niż naczynie) ponacinać lekko nożem, tworząc kratkę. Przykryć farsz, zawijając boki. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawcie do piekarnika na około 15 min.



pie z kurczaka

pie z kurczaka

 

08:40, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 października 2013
Orientalne Kotleciki z Tuńczyka
Aromatyczne kotleciki z najzwyklejszego na świecie tuńczyka w puszce. Zaskakująco lekkie (pomimo smażenia), z chrupiącą skórką i pikantnym środkiem - bardzo smaczne.
orientale kotleciki z tuńczyka
Składniki
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (użyłam rozdrobnionego)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
  • 1 mała papryczka chilli
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • olej 

Wykonanie

Tuńczyka odsączyć na sicie (dociskając kilka razy).

Zioła i papryczkę chilli drobno posiekać.

Skórkę z cytryny, obrany imbir, i czosnek zetrzeć na tarce.

Posiekaną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do tuńczyka wraz z rozdrobnionymi składnikami, jajkami i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Powstała masa powinna mieć konsystencję podobną do mięsa na kotlety mielone.

Z masy uformować kotleciki i obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.

kotleciki z tuńczyka

kotleciki z tuńczyka

Tagi: tuńczyk
06:56, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10 ... 70
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi