RSS
środa, 09 kwietnia 2014
Wiejski Chleb Pszenno - Żytni (na zakwasie)
Jasny chleb z bardzo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Świetny i co ważne: bardzo dobrze się przechowuje.
wiejski chleb pszenno żytni
Składniki:

Zaczyn

  • 40 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego
  • 80 g wody
  • 80 g mąki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe

  • 300 ml letniej wody
  • 310 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g mąki żytniej chlebowej
  • 60 g mąki pszennej razowej
  • szczypta suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli 

Wykonanie

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, odstawić w temperaturze pokojowej.

W dniu pieczenia

Cały zaczyn zmieszać z 300 ml letniej wody. W osobnej misce połączyć mąkę pszenną chlebową, mąkę żytnią chlebową oraz pszenną razową i drożdże. Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ręcznie lub mikserem około 10 minut. Ciasto będzie nieco lepkie i elastyczne. Przełożyć je do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1,5-2,5 godziny. Gdy podwoi objętość, należy go przełożyć na obsypany mąką blat i odgazować, złożyć, przełożyć z powrotem do miski. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, znów odgazować, uformować bochenek (można podzielić na 2 części). Należy starać się jak najmniej podsypywać mąką pomimo iż ciasto będzie lepkie. Chlebki umieścić w koszykach do wyrastania i odstawić do napuszenia na 1h.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250oC. Napuszony chleb ponacinać, przełożyć na nagrzaną blachę lub kamień i piec z parą 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190oC i piec jeszcze około 30 minut, aż bochenek będzie wydawał tak zwany głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.

wiejski chleb pszenno żytni

wiejski chleb pszenno żytni



13:14, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 kwietnia 2014
Zupa Jajowa z Kiełbasą i Chrzanem
Zupa, której bazę stanowi 16 ugotowanych na twardo jajek... Od razu zakochałam się w tym pomyśle. Wszystkie składniki w niej użyte, znajdziemy w tak zwanej święcące więc trudno uniknąć skojarzeń z Wielkanocą. Myślę zatem, że warto zapamiętać przepis i w ten sposób zagospodarować poświąteczne resztki. Szczególnie, że zupa daje wiele możliwości modyfikacji. O jej smaku nie będę pisać gdyż całkowicie zależy od użytych wędlin.
zupa jajowa
Składniki:
  • 16 ugotowanych jajek na twardo
  • 300 g wiejskiej, cienkiej kiełbasy 
  • 300 g szynki
  • 2 kopiaste łyżki chrzanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w plasterki, wytopić na suchej patelni. Dodać szynkę.

Jajka pokroić w ćwiartki a następnie jeszcze na pół. Dodać do rondla. Zalać wodą (tuż nad poziom) i gotować na wolnym ogniu, aż żółtka rozpadną się i rozpłyną w zupie (można im pomóc, rozcierając drewnianą łyżką). Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

zupa jajowa

06:59, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014
Zielony Kuskus
Ziołowy kuskus mogący stanowić dodatek do obiadu lub grilla albo też samodzielną potrawę jeśli zostanie posypany np pokruszoną fetą. Bardzo smaczny. Dodatek listków świeżej mięty nadaje mu rześkiego aromatu. Z przepisu Jamiego Olivera.
zielony kuskus
Składniki:

  • 250 g kaszy kuskus
  • garść listków mięty
  • 100 g listków szpinaku
  • 3 dymki
  • sól


Wykonanie


Listki szpinaku, mięty i z grubsza posiekanej dymki umieścić w pojemniku malaksera. Rozdrobnić, kilkakrotnie zgarniając zieleninę z brzegów pojemnika.

Dodać kilka łyżek suchego kuskusu i zmiksować.

Pozostały kusukus wymieszać z solą w misce. Zalać wrzątkiem z centymetrowym zapasem. Przemieszać. Dodać zielony kuskus ponownie zamieszać i nakryć talerzem. Pozostawić do napęcznienia około 5 minut. Przed podaniem spulchnić mieszając widelcem i dowolnie udekorować.

 



07:50, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
czwartek, 27 marca 2014
Makaron Conchiglie z Szynką Parmeńską i Szałwią
Szybkie i dziecinnie proste danie: muszle makaronowe w śmietanowym sosie z dodatkiem intensywnej w smaku szynki parmeńskiej i listków świeżej szałwii. Bardzo smaczne. Przepis z książki "Makarony"
makaron z szynką parmeńską i szałwią
Składniki no około 4 porcje
  • 300 g makaronu conchiglie (lub innego, ulubionego)
  • 3 żółtka
  • łyżka tartego parmezanu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • garść posikanych listków szałwii
  • pieprz sól
  • 100 g szynki parmeńskiej

Wykonanie

Zagotować osoloną wodę na makaron. Wrzucić makaron. Z garnka, podczas gotowania odlać kubek wody - zachować.

W misce roztrzepać żółtka ze śmietanka, parmezanem, solą i pieprzem.

Patelnię spryskać oliwą z oliwek. Pociętą na mniejsze kawałki szynkę parmeńską podsmażyć na chrupko. Odsączyć na papierze.

Odlać makaron i ponownie umieścić go w garnku. zalać śmietanowym sosem. Gotować około 1 minuty, aż sos zgęstnieje i dokładnie oblepi makaron. Dodać część zawartości kubka by nieco rozrzedzić sos (ma dobrą konsystencję jeśli w garnku jest nadal płynny - gdyż na talerzu dodatkowo zgęstnieje).

Nałożyć na talerze, udekorować szynką i szałwią. Podawać ze świeżą rukolą i pomidorami.

makaron z szynką parmeńską i szałwią

makaron z szynką parmeńską i szałwią

06:57, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
wtorek, 25 marca 2014
Kurczak w Imbirowo - Orzechowym Sosie
Orientalne danie: pikantne piersi z kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Gratka dla wielbicieli masła orzechowego... gdyż sos przesycony jest jego smakiem. Najlepiej pasuje podane z ryżem.
kurczak w imbirowo orzechowym sosie
Składniki
  • 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • nieco ponad szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • spore kłącze imbiru około 8 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • około 1 łyżeczki soli
  • pieprz
  • dymka do ozdoby


Wykonanie


Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Podsmażyć na rozgrzanym oleju (dodawać mięso partiami by uniknąć nadmiernego obniżenia temperatury oleju).

Orzechy, z grubsza rozdrobniony czosnek i 3/4 papryczki, starty na tarce imbir i przyprawy umieścić w food procesorze. Zmiksować dodając odrobinę oleju i mleka kokosowego (może być jego wodnista część jeśli się rozwarstwiło).  Na patelnię z kurczakiem dodać sos orzechowy, przemieszać a następnie wlać pozostałe mleko kokosowe. Gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, ewentualnie solą - ja dodałam jeszcze odrobinę soku z cytryny. Podawać z ryżem i pokrojoną w plasterki resztą papryczki oraz dymką.

kurczak w imbirowo orzechowym sosie

kurczak w imbirowo orzechowym sosie

08:31, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 marca 2014
Studzienina z Kurczka
Mięso całego kurczaka "związane" wywarem. W zasadzie z powodzenie można to nazwać galaretą... tyle, że bez żelatyny. Zrobiłam ją z przepisu Magdy Gesller i przyznam, że bardzo mi smakowała. Następny razem spróbuję z samych udek...

studzienina z kurczaka

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • spory pęczek włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • ewentualnie odrobina vegety lub kostka bulionowa jeśli wywar wyda się mało wyrazisty

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na jak najwięcej części, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasno ułożyć kurczaka w garnku, dodać obraną włoszczyznę (pozostawiając 2 marchewki). Zalać minimalną ilością wody, tylko by zakryła mięso. Gotować na bardzo wolnym ogniu aż kurczak będzie miękki (około 1,5 godziny) dodać odłożone marchewki.W międzyczasie usunąć nadmiar tłuszczu i szumowiny z powierzchni.

Gotować dalej, aż kurczak zacznie się rozpadać a marchewki zmiękną. Wyjąć mięso -studzić. Jeśli wywaru z mięsa jest za dużo (więcej niż około 0,5 l) można pogotować jeszcze kilka minut by odparował. Jeśli jest mało wyrazisty można dodać kostkę rosołową lub vegetę.

Oddzielić mięso od kości, ułożyć w szklankach wraz z dodanymi na końcu marchewkami. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą i zalać nim kurczaka. Wstawić do lodówki.

studzienina z kurczaka

studzienina z kurczaka



07:33, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 marca 2014
Bazyliowe Rożki z Szynki Parmeńskiej
Trójkątne przekąski z kremem bazyliowym na bazie mascarpone. Bardzo smaczne. Najlepiej podać je na sałacie w towarzystwie pomidorków koktajlowych, lekko skropione oliwą z oliwek. Przepis znalazłam tu.
bazyliowe rożki z szynki parmeńskiej
Składniki:
  • 250 g sera mascarpone
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 mała czerwona cebula
  • skórka z cytryny i łyżeczka soku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Mascarpone wymieszać z drobniutko posiekaną czerwoną cebulą i posiekaną bazylią. Dodać sok i skórkę z cytryny. Posolić, doprawić pieprzem.

Plastry szynki rozłożyć na desce do krojenia. Na końcu każdego plastra ułożyć odrobinę kremu. Składać od strony farszu- najpierw pod kątem 45o, by powstał zaczątek trójkąta a następnie w pół i tak do wyczerpania szynki (to proces bardzo intuicyjny - wystarczy dobrze rozpocząć). 

bazyliowe rożki z szynki parmeńskiej

wtorek, 18 marca 2014
Mus z Tuńczyka
... w zasadzie bardziej pasującą nazwą byłby pasztet, gdyż twór ten najlepiej smakuje podany na chlebie z masłem z odrobiną sałaty lub rukoli. A smakuje naprawdę wybornie: gładki, delikatny, pachnący skórką cytrynową... mniam. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

 mus z tuńczyka

Składniki:
  • 18 g żelatyny 
  • 100 ml zimnej wody 
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 300 ml kwaśnej śmietany 22%
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z małej cytryny

Wykonanie

Żelatynę zalać wodą , odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie odlać nadmiar oleju z tuńczyka, pozostawiając jedynie odrobinę zalewy- zmiksować. By osiągnąć gładszą konsystencję można dodać łyżkę śmietany. Pozostałą śmietanę połączyć z napęczniałą żelatyną i razem podgrzać. Gdy żelatyna się rozpuści, przelać śmietanę do zmiksowanego tuńczyka. Wymieszać masę, doprawić solą, pieprzem oraz startą skórką.

Mus przelać do przygotowanych foremek. Wstawić do lodówki na parę godzin.

mus z tuńczyka

mus z tuńczyka

mus z tuńczyka

Tagi: tuńczyk
07:49, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 marca 2014
Sałatka Ryżowa z Pieczarkami
Ryżowa sałatka ze smażonymi pieczarkami i słodkim akcentem w postaci rodzynek. Bardzo smaczna. Sama w sobie jest na tyle wilgotna, że nie wymaga sosu. Jednak nic nie jest mnie w stanie powstrzymać przed dodaniem majonezu.
sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego, jaśminowego ryżu
  • 2 łyżki drobnych rodzynek
  • spora ilość posiekanej natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzeszków włoskich
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Odcedzić na sitku.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Podsmażyć do zeszklenia cebuli na rozgrzanym oleju, po czym zmniejszyć ogień do małego, dodać sól i masło, nakryć pokrywką i dusić około 10 minut. Przestudzić.

Zimny ryż wymieszać z rodzynkami, natką pietruszki i z grubsza pokrojonymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego.

Na koniec wrzucić całą zawartość rondla i dokładnie pomieszać. Schłodzić w lodówce.

sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami

sałatka ryżowa z natką pietruszki i pieczarkami

09:59, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 marca 2014
Wytrawne Ciasto z Brokułami i Serem Feta
Brokuły, kawałki razowca i ser feta zapieczone w cieście. Bardzo oryginalne. Po wyjęciu z piekarnika, przerażona rezultatem, od razu pozbyłam się połowy uznając owy twór za całkowicie niejadalny... Jednak na drugi dzień, na zimno z dodatkiem majonezu czosnkowego pożarłam nędzną resztkę żałując pochopnego rozdawnictwa. Zatem polecam do spróbowania koniecznie na zimno i koniecznie z dodatkiem czegoś czosnkowego. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
wytrawne ciasto z brokułami
Składniki
  • 200 g razowego chleba 
  • 250 g sera feta
  • 1 średni brokuł
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka 
  • 4 łyżki mąki 
  • 80 g czarnych wydrylowanych oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Chleb, ser i brokuły pokroić w kostkę o boku (proponuję drobniej niż u mnie na zdjęciu gdyż miałam problem z upchaniem składników by pokryło je ciasto). W dużej misce lekko ubić jajka, dodać mleko i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki, przykryć z wierzchu papierem.

Piec 50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdjąć papier by zrumienić wierzch. Podawać na zimno.

wytrawne ciasto z brokułami

20:01, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi