RSS
piątek, 07 marca 2014
Sałatka z Jajkiem i Wędzonym Pstrągiem
Obiadowa sałatka ziemniaczana ze wspaniałym koperkowo - chrzanowym dresingiem. Bardzo udana kompozycja: lekka i sycąca zarazem. Wędzonego pstrąga można z powodzeniem zastąpić makrelą lub łososiem wędzonym na ciepło czy też inną preferowaną rybą.
 sałatka z wędzonym pstrągiem
Składniki:
  • 5 średniej wielkości sałatkowych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 wędzony pstrąga
  • opakowanie roszponki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z cytryny

Sos

  • łyżeczka czystego chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gotowe, ostudzić i delikatnie obrać. Pokroić w plasterki.

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki.

Selera naciowego pokroić w plasterki.

Szalotkę bardzo cienko pokroić.

Rybę rozdrobnić usuwając przy tym ości.

Roszponkę umyć.

Składniki sosu wymieszać.

Układać porcje z przygotowanych składników. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny i polać sosem.

sałatka z wędzonym pstrągiem

czwartek, 06 marca 2014
Śledzie Słodko Kwaśne z Rodzynkami
Fenomenalne... Robiłam je dwukrotnie a i teraz na wszelki wypadem mam w lodówce składniki na kolejną partię. Koniecznie do spróbowania. Przepis Magdy Gesller.
słodko kwaśne śledzie z rodzynkami
Składniki:
  • 600 -700 g matiasów
  • 4 cebule (białe, czerwone... dowolnie)
  • olej
  • 6 łyżek (średniej wielkości koncentrat pomidorowy)
  • 100- 150 g rodzynek
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1 l mleka do namoczenia śledzi

Wykonanie

Śledzie namoczyć w mleku (minimum 2 godziny). Następnie wypłukać je pod zimna, bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.

W rondlu rozgrzać sporą ilość oleju. Podsmażyć pokrojoną cebulę kilka minut, aż będzie szklista. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielski, pokrojoną drobno papryczkę chili, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, cały czas mieszając.

Na koniec dodać rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1–2 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Odstawić, do ostygnięcia.

Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem. Wlać tyle oleju by wypełnił wolne luki. Wstawić słoik do lodówki na 3 dni. Przed podaniem udekorować listkami świeżej pietruszki.

słodko kwaśne śledzie z rodzynkami

słodko kwaśne śledzie z rodzynkami

08:09, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
środa, 05 marca 2014
Tymiankow Pulpeciki w Sosie z Masła Orzechowego
Wołowe pulpeciki w pomidorowo - fistaszkowym sosie. Oryginalne połączenie ziołowych, stosunkowo chudych kulek mięsnych z ciężkim, esencjonalnym sosem. Jak dla mnie bardzo udane. Jedynym problemem pozostaje z czym je podać, gdyż zaproponowane w oryginalnym przepisie smażone placki wydają się lekką przesadą... Lepszy byłby ryż lub makaron. Przepis Pascala.
tymiankowe pulpety
Składniki
  • 1 kg chudego mięsa mielonego (zrazówki wołowej)
  • 50-100 g bułki tartej
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki świeżego, posiekanych listków tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 puszki pomidorów pelati, wraz z sosem
  • 3 małe cebule, pokrojone w pióra
  • 2,5-3 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina soku z cytryny
  • niewielka ilość oliwy z oliwek

Wykonanie

Mięso umieścić w misce wraz z bułką tartą (ok. 50 g, ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso). Dodać posiekane listki tymianku, sól i pieprz. Następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać za pomocą dłoni. Na talerz wylać odrobinę oliwy z oliwek. Za pomocą dłoni uformować pulpety, przełożyć je na talerz.

W garnku o grubym dnie rozgrzać sporą ilość oleju i usmażyć pulpety z obu stron, przez około 2-3 minuty. Przesmażone, ale jeszcze surowe w środku przełożyć na talerz.

Z garnka odlać 3/4 tłuszczu. Na pozostałym podsmażyć cebulę, następnie dodać pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszyć ogień, doprawić solą i mielonym pieprzem. Dodać masło orzechowe i sos sojowy. Wymieszać do połączenia składników.

Do garnka z sosem przełożyć przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie wymieszać. Garnek przykryć i dusimy na małym ogniu mniej więcej 20-25 minut, często mieszając. Doprawić ostrą papryką i odrobiną soku z cytryny.

tymiankowe pulpety

tymiankowe pulpety

niedziela, 02 marca 2014
Jajko po Wiedeńsku
Czyli jajko w szklance. Do dziś przekonana byłam, że wystarczy ugotować jajko na miękko i rozbełtać je z masłem w szklance... Dopiero wnikliwa lektura tekstu Magdy Gessler naświetliła mi różnicę. A przepis bardzo prosty...
jajka po wiedeńsku
Składniki:
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżeczki masła
  • świeże zioła np cienki szczypiorek do dekoracji

Wykonanie

W szerokim rondlu zagotować około 5 -7 cm wody, zmniejszyć ogień by uspokoić nieco wodę.

Jajka ostrożnie wbić do szklanek. Każde posolić, posypać pieprzem. Wstawić do wody. W trakcie gotowania do każdego jajka dodać łyżeczkę masła. Gotować, aż białko będzie ściętę, żółtko płynne a masło ładnie się roztopi. Można nakryć pokrywką jeśli białko z wierzchu nie chce się ściąć.

Po ugotowaniu udekorować ziołami.

jajka po wiedeńsku

jajka po wiedeńsku

Tagi: jajka
11:49, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
czwartek, 27 lutego 2014
Hiszpańska Tortilla z Makaronem i Szpinakiem
Tortilla z listkami świeżego szpinaku i makaronem. Szybki i łatwy obiad a jako, że zarówno dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno z powodzeniem można ją zabrać do pracy. Zainspirował mnie ten przepis.
hiszpańska tortilla
Składniki:
  • 3/4 szklanki makaronu penne
  • 150 g listków szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 7 jajek
  • 175 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odstawić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC (tylko górna grzałka).

Na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć przetarty czosnek a następnie wrzucić listki szpinaku. Smażyć aż zwiędną, lecz nadal pozostaną intensywnie zielone. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka rozbełtać ze śmietanką i parmezanem. Posolić, posypać pieprzem i sporą ilością tartej gałki muszkatołowej. Do masy wrzucić ugotowany makaron i listki szpinaku.

Na patelni o nieprzywierającej powłoce, którą można wkładać do piekarnika rozgrzać niewielką ilość oleju. Zmniejszyć ogień do średniego. Wlać masę i smażyć kilka minut uważając by masa nie przypaliła się od spodu. Wstawić na wysoką półkę do piekarnika i piec, aż masa wierzch się zetnie.

hiszpańska tortilla

09:14, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
środa, 26 lutego 2014
Rozgrzewająca Zupa ze Szpinakiem
Pikantna zupa z ziemniakami i listkami świeżego szpinaku... Ze względu na przerażająco zdrowy wygląd bałam się jej spróbować, jednak, o dziwo okazała się bardzo smaczna, więc polecam. Przepis z magazynu "Kuchnia".
zupa ze szpinakiem
Składniki
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 papryka chilli
  • 4 ząbku czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 papryka
  • 6 ziemniaków
  • 120 gram szpinaku
  • sól, pieprzy, tymianek
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie

Cebulę i papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę.

Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, paprykę natomiast pociąć w paski.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać papryczkę chilli, imbir i czosnek po czym krótko przesmażyć. Wlać trochę bulionu, dodać paprykę i listek laurowy i chwilę pogotować. Następnie dodać odcedzone ziemniaki i wlać pozostały bulion. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Szpinak umyć, lekko posiekać dodać do zupy i gotować jeszcze około 1 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Podawać z natką pietruszki, można również zupę zabielić mlekiem kokosowym lub śmietanką.

zupa szpinakowa
06:14, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
niedziela, 23 lutego 2014
Polędwiczki w Curry z Jabłkami
Polędwiczki wieprzowe, podane ze smażonymi jabłkami i kremowym risotto. Świetne kompozycja - w sam raz na sobotni obiad... byle by tylko zacząć przygotowania w piątek gdyż polędwica wymaga leżakowania w przyprawach. Przepis dostałam od Mateusza.
polędwiczki w curry
Składniki
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 800 g)
  • sól, pieprz, curry
  • olej do smażenia
  • 2 jabłka
  • 2 gałązki rozmarynu (ewentualnie)

Risotto

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka całych gałązek tymianku
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1/4 szklanki wina Marsala
  • około 750 -1 l litra bulionu cielęcego
  • pieprz

Wykonanie

Dzień wcześniej

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Posypać sporą ilością curry, solą i pieprzem. Umieścić w lodówce.

Następnego dnia

Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC.

Jabłka pokroić w ósemki.

Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę dość mocno z każdej strony. Na koniec dodać cząstki jabłek i krótko podsmażyć. Jabłka przełożyć na talerz. Polędwiczkę wstawić do piekarnika na 15 - 17 minut.

Risotto

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane szalotki a następnie czosnek -krótko przesmażyć, dodać ryż. Gdy się zaszkli zalać winem i mieszając odparować.

Dodać całe gałązki tymianku (należy je usunąć przed podaniem) i stale mieszając dodawać po łyżce wazowej bulion. Pod koniec gotowania, gdy ryż będzie miękki, dodać łyżkę masła. Nakryć - odstawić.

Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę nakryć i odstawić na 2 minuty, następnie pokroić w plastry. Podawać z risotto i smażonymi jabłkami.

polędwiczki w curry

polędwiczki w curry



00:01, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 lutego 2014
Sałatka "Gyros"
Popularna sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Jedna z moich ulubionych. Do przyprawienia mięsa użyłam mieszanki przypraw z poprzedniego przepisu. Polecam.
gyros
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy Gyros
  • olej do smażenia
  • 1/2 zielonego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 małej puszki kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 4 kawałki marynowanej papryki
  • ewentualnie 2 ogórki kiszone

Sos

  • 4 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • sól

Wykonanie

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki. Zasypać mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kurczaka (najlepiej partiami) na złoto.

Kapustę, ogórka, pomidory, szalotkę i papryki pokroić. Ułożyć na talerzu. Fasolę i kukurydzę odlać z zalewy - dodać do sałatki. Na koniec ułożyć kawałki przestudzonego kurczaka.

Wszystkie składniki sosu wymieszać. Polać sałatkę.

gyros

gyros

gyros

środa, 19 lutego 2014
Mieszanka Przypraw "Gyros"
Znana i często wykorzystywana mieszanka przypraw. Pasuję zarówno do smażonego kurczaka jak i do grillowanych mięs. Największą zaletą domowej wersji jest to, że można dowolnie sterować ostrością i dobierać zioła wedle upodobania.
mieszanka gyros
Składniki:
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki kozieradki (to w mojej opinii najważniejsza z przypraw)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • szczypta do łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżeczki gorczycy utłuczonej w moździerzu
  • 1 kwiat muszkatołowca utłuczony w moździerzu (można pominąć)
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie

 

Jeśli zależy nam na typowo greckim smaku można pominąć kumin i zmniejszyć ilość kolendry... jeśli natomiast preferujemy arabską kuchnię kuminu i kolendry można dać znacznie więcej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Umieścić w szczelnym pojemniku.

mieszanka przypraw gyros
Tagi: przyprawy
07:45, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 lutego 2014
Pasztet z Dzika
Pasztet z dziczyzny o wspaniałej konsystencji (wilgotny lecz dobrze wypieczony) - świetny. Mój mąż orzekł, że to najlepszy pasztet jaki jadł w życiu (a do tej pory krytykował wszystkie moje próby...). Niestety nie potrafię ocenić z jakiej części dzika pochodziło mięso, gdyż dostałam je w prezencie, niemniej wyglądało na dość tłuste. Przepis na podstawie "Mojego Gotowania".
pasztet z dzika
Składniki
  • 1,6 kg udźca dzika
  • 100 g słoniny
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 250 g włoszczyzny
  • 200 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 50 g smalcu
  • gałka muszkatołowa (starłam całą kulkę)
  • tarty imbir (około 1 łyżeczki)
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 jagody jałowca
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz

Wykonanie

Włoszczyznę obrać, dość grubo pokroić. Czosnek obrać, posiekać.

Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, drobno pokroić, zalać wrzącą wodą. Odstawić na 3 minuty po czym odsączyć na sicie.

Mięso oczyścić z błon, zmielić w maszynce do mięsa. 3/4 podsmażyć na smalcu. Gdy się zrumieni, dodać włoszczyznę i przyprawy (jałowiec i tymianek), zalać wodą i dusić do miękkości (ok. 40 minut). Odparować cały płyn, wystudzić.

 

Wymieszać z surowym mielonym mięsem, i sparzoną wątróbką. Wszystko zmielić w maszynce z najdobniejszymi oczkami. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową. Dodać śmietanę, jajka i bułkę tartą (jej ilość uzależniona jest od tłustości oraz stopnia odparowania mięsa więc trudno mi podać dokładną ilość). Dobrze by było spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona.

Podłużną foremkę wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć paski słoniny (yyy ułożyłam na wierzchu). Wyłożyć masę.

Piec 1 - 1,15 godzinę w temp. 160°C pod koniec można podnieść temperaturę by powstała chrupiąca skórka. Po upieczeniu pasztet wystudzić, zdjąć słoninę i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.

pasztet z dzika

pasztet z dzika



15:18, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi