RSS
środa, 12 lutego 2014
Zupa z Wędzoną Makrelą na Sposób Tajski
Orientalna, niezwykle pikantna zupa z kawałkami wędzonej makreli. Świetnie skomponowana choć rodzina uznała, że przydałby się do niej makaron lub ryż. Przepis z "Mojego Gotowania".
zupa z wędzoną makrelą na sposób tajski
Składniki
  • 1 spora papryczka chilli
  • 1 pikantna żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 - 2 łyżeczki pasty krewetkowej (lepiej z nią nie przesadzać)
  • odrobina oleju
  • dowolna ilość listków kafirskiej limonki
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego (może być zwykły + łyżeczka cukru)
  • sok i skórka z limonki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża lub 2 małe wędzone makrele
  • listki kolendry do podania

Wykonanie

Papryki umyć i pokroić. 2/3 większych kawałków umieścić w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, posiekanymi szalotkami, rozdrobnionymi listkami limonki i kawałkami trawy cytrynowej. Zalać odrobiną oleju, dodać pastę krewetkową i zmiksować na pastę.

W dużym rondlu rozprażyć pastę wraz z czerwoną pastą curry. Dodać pozostałe kawałki papryki i bulion. Wrzucić kilka całych listków kafirskiej limonki. Zagotować na średnim ogniu. Dodać sos rybny, sojowy i sok wraz ze skórką z limonki. Grzać około 10 minut.

Makrelę obrać, usunąć ości. Rozdzielić na kawałki. Wrzucić do zupy i po minucie podawać posypaną kolendrą.

zupa z wędzoną makrelą

wtorek, 11 lutego 2014
Jajka w Koszulkach na Pikantnych Kurkach
Smażone kurki z czosnkiem i ostrą papryczką podane z jajkiem w koszulce. W sam raz na odświętne czy niedzielne śniadanie najlepiej z dobrym pieczywem i masłem. Należy przygotować je na świeżych kurkach. Ja zmuszona była skorzystać z mrożonych - bardzo smaczne ale to już nie to samo. Za to jajko w koszulce zawsze smakuje bosko. Przepis Basi Ritz.
jajka w koszulkach na kurkach
Składniki:
  • pół czerwonej papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 garście oczyszczonych kurek
  • 10 pomidorków koktailowych
  • 3 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Jajka

  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka soli

Wykonanie

W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z octem i solą. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do małego.

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli - krótko podsmażyć. Dodać oczyszczone i osuszone kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż kurki nieco zmiękną, dodać pomidorki koktailowe podzielone na pół i jeszcze chwilę podgrzać. Posypać ziołami.

Jajko wbić do miseczki. W garnku z gotującą się wodą zrobić wir (zamieszać dużą łyżką). W sam środek z bardzo małej wysokości spuścić jajko. Gotować około 2 minut. Odłowić łyżką cedzakową i ułożyć na papierze by obciekło. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.

Na talerzach rozłożyć kurki a na nich jajka w koszulkach.

jajka w koszulkach na kurkach

jajka w koszulkach na kurkach

Tagi: jajka kurki
08:58, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 lutego 2014
Domowa Wędlina (Schab)
Mięso gotowane według specjalnej techniki. Świetne: kruche, dobrze posolone i przesycone smakiem majeranku. Ciekawa alternatywa dla osób znudzonych smakiem sklepowych wędlin czy pieczonych mięs. Mój tata od jakiegoś czasu, produkuje tą techniką różne wędliny i podobno sprawdza się ona wyśmienicie nawet w przypadku szynki czy rolady z boczku.
domowa wędlina
Składniki
  • schab o wadze około 1,5 -2 kg
  • pół szklanki soli
  • 2 - 2,5 l wody

Pierwsze gotowanie

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki majeranku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 pokruszone listki laurowe

Drugie gotowanie

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała lub 1/2 dużej cebuli

Wykonanie

Mięso umyć, oczyścić z błon umieścić w dużym garnku. Zalać wodą, dodać sól, majonez, majeranek, ziarenka ziela i pieprzu oraz listki laurowe.

Zagotować na dużym ogniu - nie nakrywać. Gotować 3 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć na całej powierzchni. Po 3 minutach zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić nie wyciągając mięsa z garnka.

Po 12 godzinach studzenia dodać do garnka 3 zmiażdżone ząbki czosnku i z grubsza pokrojoną cebulę. Zagotować tak jak za pierwszym razem.

Po kolejnych 12 godzinach zagotować tak jak w poprzednich przypadkach i ponownie ostudzić. Następnie wyłowić z wody i wstawić do lodówki.

Uwagi

Garnka z mięsem nie należy przykrywać ani podczas gotowania ani podczas studzenia.

Mięso cały czas jest w tej samej wodzie gotowane i studzone - dochodzą tylko przyprawy.

Nie należy wydłużać czasu gotowania - gdyż mięso stanie się twarde.

Jeśli gotujemy większą ilość mięsa lub np szynkę grubą w przekroju - po ostatnim studzeniu sugeruję przekroić ją na pół i jeśli wydaje się niedogotowana w środku - jeszcze raz powtórzyć cały proces.

domowa wędlina

Tagi: schab
19:23, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 lutego 2014
Fasolka z Chorizo, Łososiem i Pieczonymi Pomidorkami
Fasolka na ciepło z chorizo i rozmarynem podana z pieczonym łososiem. Szybkie i zdrowe danie obiadowe (zawsze mi wstyd jak popełnię coś tak zdrowego, na szczęście smażona kiełbasa trochę mnie uspokaja)... Pyszne, szczególnie łosoś, którego przyrządzanie w ten sposób by był wilgotny i soczysty w środku a przy tym miał chrupiącą skórkę - opanowałam do perfekcji.
łosaś z fasolką
Składniki na 3-4 porcje:

Fasolka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 plastrów grubego Chorizo
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 puszki fasolki Canellini
  • sól, pieprz

Łosoś

  • około 750 g filetu z łososia ze skórką
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • odrobina oleju

Dodatkowo

  • 3 gałązki pomidorków
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.

Łososia umyć, usunąć łuski, przyprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Na patelni, która może być wstawiana do piekarnika rozgrzać olej. Położyć na nim łososia skórką w dół, nie odwracać.

Pomidorki umyć, osuszyć, spryskać oliwą z oliwek. Posypać cukrem, posolić i doprawić pieprzem. Ułożyć na boku dużej blachy (tak by obok zmieściła się patelnia z podsmażonym łososiem. Wstawić do piekarnika na 8 minut.

Do rondla wlać łyżkę oliwy i włożyć gałązki rozmarynu. Plasterki chorizo pokroić na mniejsze kawałki - wytopić na średnim ogniu pod koniec dodając posiekany drobno czosnek.

Fasolkę opłukać, wrzucić do rondla - zagrzać, lecz nie gotować zbyt długo.

łosoś z fasolką

łosoś z fasolką

08:09, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 lutego 2014
Barszcz Czerwony na Domowym Zakwasie
Czysty barszcz przygotowany na domowym zakwasie. Klarowny, intensywnie czerwony - bardzo smaczny... Niemniej jednak; zakwas na niego należy przygotować kilka dni wcześniej, a jeśli dodamy do tego czas poświęcony na obieranie buraków, a potem szorowanie rąk i sprzętów które weszły z nimi w kontakt pozostaje pytanie czy było warto? Nie jestem wielką koneserką czerwonego barszczu i przyznam, że dla mnie różnica w smaku pomiędzy domowym a najczęściej kupowanym z z kartonika nie jest aż taka znacząca... Zatem przepis pozostawiam sobie na szczególne okazje. Na co dzień; do krokietów czy pierogów pozostanę przy kupnym. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
barszcz czerwony
Składniki na zakwas
  • 2 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 kromka razowego chleba 

Barszcz:

  • 2-3 duże buraki 
  • 1 jabłko
  • 1 gruby plaster selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu 
  • sól, pieprz, cukier 

Wykonanie

Buraki obrać i pokroić w plastry. Włożyć do litrowego, wyparzonego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalać trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawić na 3-4 dni.

Po tym czasie.

Buraki obrać i pokroić plastry. Umieścić w garnku. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek oraz przyprawy.

Wlać 2-3 szklanki wody (dałam domowy bulion drobiowy) i ugotować na małym ogniu przez około godzinę.

Dodać zakwas, zagotować. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić i podgrzać.

Smak barszczu można wzbogacić dodając suszone grzyby, włoszczyznę lub bulion zamiast wody.

 

barszcz czerwony

08:25, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 lutego 2014
Warsztaty Fotografii Kulinarnej

Zaproszona przez portal Blomedia, właściciela Smacznych Blogów miałam możliwość wzięcia udziału w niezwykle ciekawych warsztatach.

Prowadzący: Kuba Kaźmerczyk - (niekwestionowany ekspert w dziedzinie fotografii komercyjnej) przez kilka godzin w klimatycznych wnętrzach gdańskiej restauracji "Filharmonia" przekazywał nam tajniki robienia zdjęć potraw w różnych oświetleniach: naturalnym i sztucznym, a także ich późniejszej obróbki. Zdobywaną wiedzę testowaliśmy pod jego czujnym okiem, fotografując przygotowane eksponaty (muszę przyznać się do lekkiej niesubordynacji, gdyż po warsztatach okazało się, że najwięcej zdjęć zrobiłam koleżance :)).

warsztaty

Miałam możliwość testowania aparatu marki Olympus, który (co stwierdzam z żalem) robi znacznie lepsze jakościowo zdjęcia niż mój stary, wysłużony sprzęt.

warsztaty

Foto: Penowiec.com

Niezwykle cennym doświadczeniem okazało się poznanie Przemka Jakubczyka - "kopalni" wiedzy sprzętowej. Przemek z anielską cierpliwością rozwiał mnóstwo moich wątpliwości i wyjaśnił mi zawiłości manualnych ustawień aparatu (niejednokrotnie w kółko tych samych :)) i w każdej chwili służył pomocą zarówno techniczną jak i merytoryczną.

warsztaty

Foto: Feeria oraz Penowiec.com

Wyniosłam z warsztatów mnóstwo profesjonalnej wiedzy i wiele inspiracji oraz przemożną chęć zakupu nowego sprzętu. Jednak, przede wszystkim, miło spędziłam czas w znakomitym towarzystwie przy wykwintnie zastawionym stole. Wspaniale było poznać innych trójmiejskich blogerów kulinarnych. Wprawdzie bardzo krótko, ale udało nam wymienić kilkoma doświadczeniami z zakresu podzielanej pasji kulinarno-fotograficznej.

warsztaty

Szerszą relację z warsztatów możecie przeczytać na stronie penowiec.com, skąd pozwoliłam sobie zaczerpnąć wskazane zdjęcia. Serdecznie dziękuję za niezapomniane wrażenia.

Tagi: ja warsztaty
20:48, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 stycznia 2014
Zupa Krem z Buraków
Aksamitna zupa krem z buraków z dodatkiem gęstej śmietany i pietruszki. Gęsta, gładka - bardzo smaczna. W ramach wyjątku, robiąc ją poszłam na skróty i skorzystałam z mrożonych buraków. Dzięki temu czas przygotowania skrócił się do kilkunastu minut. Przepis z miesięcznika "Palce Lizać".
zupa z krem buraka
Składniki:
  • 800 g buraków (2 opakowania mrożonych)
  • 0,5 -0,75 l bulionu drobiowego (znacznie więcej przy surowych burakach - około 1 l)
  • 5 łyżek masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1/2 - 3/4 szklanki sherry lub marsali
  • odrobina zielonej pietruszki
  • 6 łyżek (90 ml) śmietany 30-36 proc.
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Cebule, czosnek, jabłka i buraki obrać (mrożone lekko rozmrozić). Posiekać cebulę, czosnek, a buraki i jabłka pokroić w plasterki.

W dużym rondlu roztopić masło, dodać cebulę i smażyć około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wrzucić czosnek i jabłko, przesmażyć kolejne 2 minut. Dolać wino i odparować. Następnie dodać buraki i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając.

Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut lub do miękkości buraków. Na koniec całość zmiksować ewentualnie dolewając bulion jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.

Zupę rozlać do talerzy i udekorować śmietaną i listkami pietruszki.

zupa z krem buraka

zupa z krem buraka

13:40, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 stycznia 2014
Spaghettini z Cytrynowo - Czosnkowymi Okruszkami
Minimalistyczny makaron z przepisu Nigelli: pikantny i aromatyczny - bardzo smaczny. I jak to przystało na danie taj autorki: bardzo prosty do zrobienia. Muszę przyznać, że za to ją uwielbiam - przetestowałam już dziesiątki przepisów jej autorstwa i nigdy się nie zawiodłam.
spaghettini z okruszkami
Składniki:
  • 200 g makaronu spaghettini
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki okruszków świeżej bułki
  • 2 łyżki oliwa extra vergine
  • 1 mała papryczka chili zasuszona lub1/4 łyżeczki płatków
  • 1 ząbek czosnek
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 mały pęczek natka pietruszki

Wykonanie

Spaghettini ugotować al dente w dużej ilości wody. Zachować sporą filiżankę wody z gotowania makaronu.
Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę (tylko żółtą część).
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wrzucić skórkę cytrynową, oraz okruszki bułki. Zrumienić, bardzo często mieszając. Odstawić.

Odcedzony makaron przełożyć do garnka, dodać oliwę extra vergine, sok z połowy cytryny, płatki chili, sól, oraz roztarty czosnek. Wymieszać. Wlać wodę z pod makaronu. Rozłożyć na talerze. Posypać posiekaną natką i okruszkami (dopiero na talerzu inaczej przestaną być chrupiące).
spaghettini z okruszkami
spaghettini z okruszkami



Tagi: makaron
22:40, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Zapiekanka z Kaszą Gryczaną i Prawdziwkami
Sycąca zapiekanka z grzybami i kaszą. Intensywna w smaku i delikatna zarazem. Bardzo smaczna.

kasza

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 ml bulionu grzybowego z kostki
  • 200 g prawdziwków (dałam mrożone)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki

Wykonanie

Kaszę ugotować w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu - lecz nie dłużej. Odlać nadmiar płynu, umieścić kaszę w misce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.

W rondlu rozgrzać  dwie łyżki masła. Zeszklić posiekaną drobno cebulę a następnie dodać czosnek i pokrojone w plastry grzyby (lekko rozmrożone). Posolić, posypać pieprzem. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zawartość rondla dodać do kaszy - wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

W miseczce rozmieszać jajko ze śmietanką, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu.  Polać kaszę. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Podawać z posiekaną natką.

zapiekanka z kaszą gryczaną

zapiekanka z kaszą gryczaną

czwartek, 16 stycznia 2014
Orientalne Puree z Kalafiora z Wędzonym Łososiem
Kremowe puree czy raczej mus z kalafiora gotowanego w mleku kokosowym z intrygującym dodatkiem masła orzechowego. Podane z wędzonym łososiem i różyczkami kalafiora. Świetne. Można dowolnie regulować konsystencję dania, robiąc z niego np kremową zupę (jak zakładał oryginalny przepis z Mojego Gotowania), ja po puree z ciecierzycy czy białej fasoli miałam ogromną ochotę na kolejne.
pure z kalafior
Składniki:
  • 1 duży kalafior (waga różyczek po oddzieleniu 450 g)
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 kopiasta łyżeczka masła orzechowego
  • 1 kostka bulionowa (jeśli chcemy uzyskać zupę krem rozpuścić ją w 500 ml wody, jeśli puree wrzucić kostkę bezpośrednio)
  • sól, pieprz
  • skórka oraz sok z cytryny (wg uznania)
  • plastry wędzonego łososia
  • kolendra do podania

Wykonanie

Kilka małych różyczek kalafiora zblanszować we wrzącej wodzie lub bulionie.

W dużym rondlu stopić masło. Dodać pozostałe różyczki kalafiora i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Smażyć kilka minut stale mieszając.

Wlać mleczko kokosowe dodać kostkę bulionową, posolić i doprawić pieprzem. Zmniejszyć ogień do średniego - nakryć rondel pokrywką i gotować do miękkości warzyw.

Zmiksować na gładką masę dodając masło orzechowe, skórkę i odrobinę soku z cytryny. Podawać z różyczkami, kalafiora plastrami łososia i kolendrą.

PUREE Z klalfiora

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi