RSS
środa, 15 stycznia 2014
Tarta z Porami, Cytryną i Serem
Krucha tarta z wegetariańskim nadzieniem wg Gordona Ramsaya. Przepyszna kompozycja pachnąca skórką cytrynową. Prz tym, żeby ją upiec nawet nie trzeba nawet mieć formy na tartę - wystarczy plaska blacha.

 tarta z porem

Składniki:
  • 300 g kruchego ciasta na tartę (uważam, że to zbyt mało, gdyż nie zmieściłam całego farszu... lepiej wziąć 400 g np z tego przepisu)
  • 1 kg (4 spore sztuki) pora pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki masła
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 150 ml  śmietany kremówki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko

 

Wykonanie

Pory umyć, pozbawić zielonych części, pokroić w plastry.

Na patelni rozpuścić masło, dodać pory, listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Przykryć patelnię i dusić 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Zdjąć pokrywę i gotować na dużym ogniu, aby z warzyw odparowała niemal cała wilgoć. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 C.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.

Wymieszać śmietankę, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz 3/4 pokruszonego sera pleśniowego. Ewentualnie doprawić do smaku, wmieszać jajko. Rozłożyć nadzienie na przygotowanym spodzie zostawiaj kilka cm wolnego brzegu. Złożyć je do środka tworząc rant. Brzegi posmarować żółtkiem.

Na wierzch pokruszyć resztę sera, wstawić do piekarnika i piec przez 35- 40 minut aż masa się zetnie a brzegi będą rumiane.

tarta z porem

06:15, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 stycznia 2014
Jajka w Kokilkach z Łososiem
Zapiekane jajka z łososiem wędzonym... 3 składniki, 15 minut a efekt: rewelacja. Muszę jedynie dopracować metodę wbijania jajek by żółtko pozostała centralnie na środku i tym samym miało największą szanse pozostać płynne - i mogę takie śniadania jadać codziennie. Na podstawie przepisu Nigelli.
jajka z łososiem
Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 plasterki łososia wędzonego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 36%
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie zioła do dekoracji

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Kokilki posmarować masłem. Do każdej włożyć plasterek łososia, pół łyżki śmietany. Wbić jajko a na wierzchu ułożyć pozostałą śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Kokilki umieścić w formie wypełnionej wodą do 1/2 wysokości foremek. Piec 14 minut (po 12 sprawdzić czy jajko nie ścina się zanadto).

jajka z łososiem

jajka z łososiem

Tagi: jajka łosoś
13:14, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 stycznia 2014
Orientalna Sałatka Ryżowa z Kurczakiem i Rodzynkami
Orientalna sałatka ryżowa z dodatkiem kurczaka w mojej ulubionej formie: na słodko z majonezowym sosem. Pochłonęłam ją w całości; i choć oczywiście nie na raz to fakt pozostaje faktem.

sałatka ryżowa 

Składniki:
  • 200 g białego ryżu Basmati 
  • 6 łyżek drobnych rodzynek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 70 g orzeszków włoskich
  • mięso z 1 dużego lub 2 małych, upieczonych udek kurczaka wraz ze skórą (oczywiście najlepiej użyć domowych, ale można również skorzystać ze sklepowego rożna)

Sos

  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • skórka otarta z cytryny (tylko żółta warstwa, biała jest gorzka)
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina curry
  • pół szklanki majonezu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Odcedzić na sitku.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Wymieszać z rodzynkami, posiekaną natką pietruszki i z grubsza pokrojonymi orzechami włoskimi.

Kurczaka wraz ze skórą pokroić na cząstki. Dodać do sałatki.

Składniki sosu rozmieszać w kubeczku. Tuż przed podaniem polać sałatkę.

sałatka ryżowa

sałatka ryżowa

czwartek, 09 stycznia 2014
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie ze Szpinakiem i Gorgonzolą
Kruche, delikatne mięso w kremowym sosie ze świeżymi listkami szpinaku. Szybkie, łatwe, pyszne a do tego pięknie się prezentuje. Smak potrawy wspaniale zaostrza Gorgonzola, ale nie jest ona konieczna. Osoby, które podobnie jak ja lubią delikatne maślano - śmietankowe smaki mogą ją sobie podarować, gdyż to nie ona jest w tym daniu najważniejsza. Zainspirowała mnie M. Grycan.
polędwiczki w szpinaku
Składniki:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 125 ml gęstej śmietanki kremowej (polecam śmietanę w kubeczku 30% piątnicy, ewentualnie można zastąpić mascarpone wówczas otrzymamy bardziej kremowy sos)
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie listków szpinaku
  • duża szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 70 g Gorgonzoli

Wykonanie

Mięso umyć, bardzo starannie osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.

Na dużej patelni rozgrzać olej (można dużo... nadmiar się zleje) i łyżkę masła. Smażyć partiami mięso po 2-3 minuty na każda stronę.

W razie konieczności uzupełnić tłuszcz. Obsmażone mięso przekładać do rondla nakrytego pokrywką.

Z patelni odlać tłuszcz ale jej nie myć. Podgrzać 2 łyżki masła, następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Wrzucić listki szpinaku. Mieszać tylko do momentu, aż zwiędnie (potem zamieni się w wypłowiałą breje). Dodać śmietankę przyprawy i sok który wytworzył się w rondlu z mięsem. Krótko podgrzać. Przełożyć na talerze i udekorować kawałkami Gorgonzoli.

polędwiczki w szpinaku

polędwiczki w szpinaku

środa, 08 stycznia 2014
Sałatka Rosyjska
Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem, jajkiem no i oczywiście majonezem - świetna. Bardziej na obiad, niż na świąteczny stół - ale ostatecznie też może być. Na jej przykładzie można łatwo udowodnić hipokryzją zawartą w twierdzeniu, że sałatki "odchudzają"... posiekany "schabowy" z ziemniakami i surówką ma mniej kalorii niż to cudo... Przepis znalazłam tu.
sałatka rosyjska
Składniki
  • 400 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 marchewka
  • 100 g mrożonego groszku
  • 6 łyżek majonezu
  • czerwona papryka konserwowa
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.

Marchewkę obrać, pokroić na plasterki, gotować 10 minut w osobnym garnku, na 4 minuty przed końcem gotowania do marchewki dodać groszek. Wszystkie ugotowane warzywa odcedzić i zanurzyć w lodowatej wodzie by zachowały intensywny kolor.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Paprykę pokroić w paski.

Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Tuńczyka odsączyć z oleju.

Do miski włożyć majonez dodać ziemniaki, marchewkę, groszek, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać i wyłożyć na półmisek, dodać tuńczyka, jajka, paprykę posypać świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki.

sałatka rosyjska

poniedziałek, 06 stycznia 2014
Kurczak Teriyaki
Klasyczne danie kuchni japońskiej z przepisu Nigelli: cząstki kurczaka w intensywnym sosie na bazie sake, imbiru i sosu sojowego. Szybkie w przygotowaniu, minimalistyczne w smaku i co dziwne: zaskakująco słodkie. Świetnie komponuje się z ryżem i dymką lub kolendrą.
kurczak teriyaki
Składniki
  • 750g mięsa z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego

sos

  • 2 łyżki (30ml) sake
  • 4 łyżki (60ml) mirinu (słodkiego wina ryżowego)
  • 4 łyżki (60ml) japońskiego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • kilka kropel oleju sezamowego

Wykonanie

Sake, mirin, sos sojowy, cukier, utarty imbir i olej sezamowy zmieszać w miseczce. Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki, umieścić w sosie, odstawić na 15 minut.

W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej arachidowy. Kurczaka wyciągnąć z sosu za pomocą łyżki cedzakowej i krótko podsmażyć. Dodać sos, doprowadź do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut lub do momentu, w którym mięso będzie ścięte. Za pomocą łyżki cedzakowej ponownie wyciągnąć kurczaka z sosu. Zwiększyć ogień i gotować sos ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego, ciemnego syropu. Ponownie włożyć kurczaka do rondelka, dokładnie wymieszać, tak by mięso dobrze pokryło się kleistym płynem. Podawać z ryżem i posiekaną dymką.

kurczak teriyaki

kurczak teriyaki

21:33, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
niedziela, 05 stycznia 2014
Pyzy z Mięsem
Ziemniaczane pyzy z farszem z gotowanej wołowiny. Pracochłonne, czasochłonne i koszmarnie irytujące. W smaku: świetne. Podobno należy je podawać okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką... my wolimy z masłem i pieprzem ziołowym. Biorąc pod uwagę ile nerwów mnie kosztowały nie wiem czy jeszcze kiedyś je zrobię...
pyzy z mięsem
Składniki:

Farsz:

  • 1 kg wołowiny (pręga lub rozbef), można również część wołowiny zastąpić mięsem wieprzowym
  • spora garść drobno pokrojonej włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka suszonego majeranku

Ciasto

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Mięso wraz z włoszczyzną i odrobiną soli ugotować do miękkości (około 4 godzin niestety). Ostudzić.

Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju pod koniec dodając czosnek. Zmielić w maszynce wraz z mięsem, i odrobiną włoszczyzny. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdyby farsz okazał się bardzo suchy dodać odrobinę wywaru, ale w przypadku tłustej wołowiny nie powinno to być konieczne.

Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc tłuczkiem - całkowicie ostudzić.
Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok do miseczki. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - by nieściemniały.

Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut, aż na dnie zbierze się krochmal. Wodę wylać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i wyrobić (podsypując mąką) lub wymieszać łyżka (by uniknąć nadmiernego dodawania mąki wymieszałam masę łyżką a następnie formowałam pyzy obsypując dłonie mąką).


Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować z nich placuszki. Na środku każdego ułożyć grudkę farszu, zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę.

Gotować po kilka sztuk, na wolnym ogniu w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku (od momentu wypłynięcia ok. 10 minut).

pyzy z mięsem

pyzy z mięsem

Tagi: mięso
00:31, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
sobota, 04 stycznia 2014
Hiszpańska Tortilla z Chorizo
Sycące, zapiekane danie wprost z patelni. Pyszna kompozycja ziemniaków, chorizo i oliwek zapieczona w jajeczno serowej masie. Do tego potrawa ta daje niemal nieograniczone możliwości doboru dodatków, więc podejrzewam, że często będę do niej wracać. Przepis Pascala.
hiszpańska tortilla
Składniki:
  • 700 g ziemniaków, wcześniej ugotowanych i pokrojonych w talarki
  • 150 g grubego Chorizo
  • 80 g sera cheddar
  • 6 jajek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • pęczek dymki
  • 1 duża czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC (tylko górną grzałkę...)

Na patelni, którą można wstawić do piekarnika wytopić Chorizo pokrojone w plastry. Przełożyć je na talerzyk, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Gdy ładnie się zezłoci, również przełożyć do miski wraz z pokrojonymi w plasterki oliwkami i talarkami ziemniaków.

W innej misce roztrzepać 6 całych jaj, ze śmietaną i startym na drobnych oczkach tarki serem. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie pomieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wlać całą zawartość miski. Smażyć przez około 4 minuty na dużym, lecz nie największym ogniu. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usunąć papierowym ręcznikiem. Następnie patelnię z tortillą włożyć do piekarnika.


Piec około 7 minut (tortilla jest gotowa gdy ładnie się zetnie - sugeruję uderzyć lub kopnąć nogą w piekarnik, jeśli powłoka faluje - dopiec jeszcze kilka minut).  Upieczoną tortillę posypać szczypiorkiem.

hiszpańska tortilla

czwartek, 26 grudnia 2013
Ravioli z Ricottą
Pyszne pierożki z serowym farszem podane w ostrej, aromatyzowanej oliwie. Pyszne. W smaku przypominają mi ruskie pierogi, jednak technika ich wykonania jest znacznie szybsza i mniej kłopotliwa.
ravioli
Składniki:

Ciasto

  • 600 g mąki (najlepiej takiej na makaron lub pierogi)
  • 4 jajka
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Farsz

  • 500 - 600 g serka Ricotta
  • 7 łyżek utartego parmezanu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • ewentualnie posiekana drobno bazylia

Oliwa

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • bazylia

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Porządnie wyrobić (kilka minut) zawinąć w ściereczkę.

Oliwę umieścić w rondlu, dodać pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli oraz ziarenka pieprzu. Podgrzać, odstawić do naciągnięcia.

Ricottę, pomieszać z parmezanem, solą i pieprzem. Drobno posiekaną cebulę podgrzać na odrobinie oliwy, przestudzić i też dodać do farszu - wymieszać.

Ciasto podzielić na części. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć płomień do minimum.

Maszynką do makaronu lub wałkiem rozwałkować każdą na prostokąt. Poukładać kupki farszu w około 5 cm odległościach od siebie. Za pomocą pędzelka pomiędzy nimi rozsmarować wodę. Nakryć drugim płatem ciasta, delikatnie podociskać łączenia. Radełkiem pokroić na kwadraty. Gotować partiami po kilka minut.

Oliwę ponownie podgrzać. Obtoczyć w niej ravioli. Podawać z listkami bazylii.

Tego typu dania należą do nielicznych, które smakują mi również mrożone (hehe oczywiście nie mam na myśli zamarzniętych). Aby się nie posklejały ugotowane pierożki układam na talerzu, gdy na ich wierzchu nie widać już wody przekładam je na drugą stronę, na drugi talerz. Następnie wkładam z talerzem do zamrażarki a po około godzinie pierożki wkładam do woreczka.

ravioli

ravioli

13:58, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Postna Kapusta z Grzybami
Tradycyjna potrawa wigilijna nie darzona przez mnie szczególną miłością. Mój mąż natomiast ją uwielbia więc co roku grzecznie odgrzebuję "jedyny właściwy" przepis jego babci i robię kapustę dokładnie według wytycznych. W tym roku wyszła mi bardzo udana - niestety wszystko zależy od jakości zakupionej kapusty.

kapusta z grzybami

Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonych grzybów
  • około 1 litra wody
  • pieprz, wegeta, ewentualnie sól
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • olej do smażenia

 

Wykonanie

Z kapusty odcisnąć nadmiar wilgoci. Przekroić kilka razy wzdłuż i wszerz. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, 1/4 kapusty przesmażyć do momentu aż lekko się zrumieni. Przełożyć do dużego rondla. Powtórzyć aż do wyczerpania kapusty za każdym razem dodając olej.

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać do rondla. Grzyby umyć, zalać wrzątkiem, odstawić. Po 30 minutach posiekać i również dodać do rondla. Zalać wodą, gotować minimum 3 godziny na bardzo wolnym ogniu, (bez przykrycia) mieszając od czasu do czasu. W miarę potrzeby uzupełniać wodę.

Pod koniec, gdy płyn w większości odparuje dodać przyprawy i powidła śliwkowe. Wymieszać. Jeszcze gorącą można włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Odstawić do góry nogami na ściereczce a następnie umieścić w lodówce. W ten sposób można ją przechowywać kilka tygodni w lodówce,

postna kapusta

00:02, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi