RSS
środa, 03 listopada 2010
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
Wyśmienite. Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubioną potrawę, bez wahania wymieniłabym właśnie tą. Wszystko mi w niej pasuje; najbardziej zadowolona jestem, gdy mięso wyjdzie mi odpowiednio kruche i nie za mocno wysmażone. Przepis z książki "Smaki Świata - Francja"

polędwice

Składniki na 4 porcje
  • 16 mięsistych suszonych śliwek
  • 4 łyżki brandy (lub dobrego koniaku)
  • 2 łyżki wody
  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 125 -200 ml gęstej śmietanki kremowej (polecam śmietanę w kubeczku 30% piątnicy)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie

Śliwki, 2 łyżki brandy i wodę włożyć do rondla o grubym dnie i powoli ogrzewać przez około 10 minut*. Odlać płyn i odstawić śliwki na bok.

Mięso umyć, bardzo starannie osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć partiami* mięso po 2-3 minuty na każda stronę.

W razie konieczności uzupełnić tłuszcz. Obsmażone mięso przekładać do rondla.

Resztę brandy ogrzać w łyżce wazowej, po czym podpalić i polać alkoholem mięso. Kiedy płomień zgaśnie, dodać śmietanę i wymieszać, aż część sosu odparuje.

Dorzucić śliwki, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwagi i  warianty przepisu

* śliwki mają napęcznieć, lecz nie stracić swojego kształtu.

* zwykle smażę po 4-5 sztuk, by temp. tłuszczu zbyt się nie obniżyła.

 

wtorek, 02 listopada 2010
Risotto Allo Zafferano
Mimo, że nazwa dość zagadkowa - ta potrawa to nic innego jak risotto z niewielkim dodatkiem szafranu. Bardzo smaczne. Może stanowić dodatek lub danie samo w sobie. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".


risotto z szafranem


Składniki
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 350 g ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotować bulion.* Nitki szafranu zalać łyżką wrzątku. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła. Wsypać ryż i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wlać wino i odparować. Dodawać bulion po łyżce wazowej; stale mieszając.* Pod koniec gotowania dodać szafran, a następnie pozostałe masło i parmezan.

Uwagi i warianty przepisu

*jeśli nie mamy świeżego bulionu z kury możemy posłużyć się kostkami drobiowymi. Zalewamy 2 szt wrzątkiem.

*Proces dolewania bulionu powinien trwać około 20 minut.

1 ... 66 , 67 , 68 , 69 , 70
 
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi