RSS
wtorek, 30 listopada 2010
Od momentu kiedy przeczytałam ten przepis, wiedziałam, że do niego wrócę. Nie z powodu wszechobecnego smażenia, lecz dlatego, że często nie wiem co zrobić z ugotowanym łososiem z pod którego moja pociecha raczy jadać zupki. Potrawa ta jest smakową fuzją "ziemniaków smażonych z jajkiem" i "ryby z frytkami" tylko w bardziej eleganckiej wersji. Niby "resztkowe"jedzenie - a jednak bardzo smaczne. Moje pierwsze podejście do przepisów z "Podróży Kulinarnych - Kuchnia Skandynawska".
smażone mięso łososia
Składniki na 4 porcje:
  • 600 g ugotowanego mięsa łososia
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone w drobną kostkę)
  • 600 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • dowolne zioła do posypania (np natka pietruszki, koperek czy bazylia)

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (nie wolno ich rozgotować). Odlać, pokroić w kostkę.

 

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć marchewkę, aż zmięknie, dodać cebulę i smażyć razem, aż cebula zbrązowieje. Warzywa przełożyć na talerz.

W opróżnionym rondlu podsmażyć na łyżce oleju ziemniaki, ładnie je rumieniąc. Przerzucić na talerz.

Na końcu podsmażyć pokrojone mięso ugotowanego łososia. Gdy mięso stanie się chrupiące, wrzucić wcześniej podsmażone warzywa, mocno posolić, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. Podgrzać jeszcze przez chwilę.

 

W między czasie usmażyć 4 jajka na 2 łyżkach oleju.

 

Na półmisek wyłożyć potrawę, ułożyć na niej jajka, udekorować ziołami.

Uwagi i warianty przepisu

Ważne jest by składniki smażyć osobno.

smażone mięso łososia

 

poniedziałek, 29 listopada 2010
Sycące, niezbyt trudne danie (choć jak to bywa w Kuchni Azjatyckiej, wymagające dużej ilości składników). Curry wychodzi bardzo smaczne, choć przyznam uczciwie, że wolę z batatami. Z całą pewnością godne spróbowania. Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Kucharskiej- Kuchnia Azjatycka
wietnamskie curry
Składniki:
  • 1-1,5 kg kawałków kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 5 cm drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chili (dałam mniej)
  • 2 łodygi drobno posiekanej trawy cytrynowej (tylko biała część)*
  • 2 średnie brązowe cebule - posiekane
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry ( wedle smaku - dałam znaczenie więcej)

Dodatkowo

  • niesolone, prażone orzeszki ziemne
  • pęczek pociętego grubego szczypiorku
  • świeże listki kolendry

Wykonanie

Mięso kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

 

W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, trawę, chili; i smażyć przez około 3 min. - regularnie mieszając. Dodać kurczaka, cebulę, cukier i sól; delikatnie wymieszać. Przykryć i smażyć 8 minut, aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry, dobrze wymieszać, by sos równomiernie pokrył kurczaka.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu.

 

Do rondla wlać mleczko kokosowe i wodę - zagotować, mieszając od czasu do czasu (około 30 minut). Przed podaniem upewnić się, że kurczak jest miękki, w razie konieczności gotować jeszcze kilka minut.

 

Podawać przybrawszy szczypiorkiem, kolendrom i orzeszkami.

 

 

 

21:33, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
niedziela, 28 listopada 2010
Faszerowane Ziemniaki
Bardzo dobrze smakują i ładnie się prezentują. Można je zrobić ze składników, które często zalegają w lodówce. Oryginał zakłada obecność w farszu - szynki, lecz ze względu coraz większą rzeszę wegetarianów, zamiennie przyrządzam je z duszonymi pieczarkami. Danie to nie należy do skomplikowanych, jednak odpowiednie upieczenie ziemniaków wymaga odrobiny wprawy. Niestety na tym polu mam więcej porażek niż sukcesów, gdyż zwykle wychodzą mi zbyt twarde. Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku".
faszerowane ziemniaki
Składniki:
  • 3- 5 podłużnych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży por
  • opakowanie sera brie lub camembert (70-90 g)
  • 100 g szynki (alternatywnie 8 podduszonych pieczarek)
  • 3-5 łyżek gęstej kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, przepołowić wzdłuż. Ponakłuwać widelcem, następnie ułożyć (płaską częścią do góry) na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200oC na około 30 minut*. Wyjąć z piekarnika, łyżką wydrążyć środki by powstały łódeczki o grubości około 0,5 cm. Temperaturę w piecu podnieść do 220oC.

 

Oliwę i masło rozgrzać w dużym rondlu. Jasną część pora pokroić w plastry, poddusić na małym ogniu z odrobiną soli, uważając by się nie zrumienił. Dodać posiekane wnętrza ziemniaków, smażyć około 1 minuty. Dodać pokrojoną szynkę lub podduszone pieczarki, śmietanę i musztardę. Podgrzewać ciągle mieszając. Dodać świeże zioła i przyprawy, wbić jajko. Na koniec dodać ser w kawałkach. Bardzo szybko wymieszać, napełnić łupiny ziemniaków farszem.

 

Wstawić do piekarnika na 15 -20 minut (do zrumienienia).

Uwagi i warianty przepisu

* ziemniaki powinny być stosunkowo miękkie, lecz nie sprawiać wrażenia rozgotowanych. Jeśli środek jest twardy niestety będzie to wyczuwalne w potrawie.

sobota, 27 listopada 2010
Makaron z Pomidorkami, Bazylią i Serem Ricotta
Makaron z pomidorami i bazylią to klasyka, ale... już dawno nie jadłam nic tak intensywnie pachnącego i smakującego świeżymi pomidorami... i to na skraju zimy. Absolutny przebój, aż zła jestem na siebie, że tak długo omijałam ten przepis. Na swoją obronę dodam tylko, że zdjęcie w magazynie "Kuchnia" było wyjątkowo niezachęcające i tylko przypadkowa obecność w lodówce wszystkich potrzebnych składników skłoniła mnie do działania.
makaron z pomidorkami
Składniki na 4-6 porcji
  • 40 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek bazylii
  • opakowanie (250 g) ricotty
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 500 g makaronu

Wykonanie

Pomidorki wkładamy do żaroodpornego naczynia (jeśli mają bardzo twardą skórkę, sparzamy i obieramy)*. Posypujemy solą, cukrem i skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka listków bazylii i wstawiamy na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do temp. 200oC (z termoobiegiem) na 15 minut.

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

W misce umieszczamy ricottę, parmezan, miękkie masło, pozostałe listki bazylii (kilka zostawiamy do dekoracji) oraz sól i pieprz.

Dodajemy gorące pomidorki. Rozgniatamy widelcem całą zawartość i mieszamy jak najdokładniej. Dodajemy do odcedzonego makaronu. Podajemy przybrane bazylią.

Uwagi i warianty przepisu

* niestety nie obrałam swoich pomidorków i przez to byłam zmuszona do odławiania wyjątkowo twardych skór, sądzę jednak, że gdyby miały delikatniejszą skórkę nie było by problemu.

makaron z pomidorkami

makaron z pomidorkami

piątek, 26 listopada 2010
Pieczona Rolada ze Schabu z Ziołami
Do tej pory pieczenie schabu wybitnie mi nie wychodziło. Potrafiłam dokonać niemożliwego: uzyskać wiórowate mięso o smaku niedogotowanej wieprzowiny – a to nie lada sztuka. Na szczęście te czasy skończyły się i mam nadzieję, że bezpowrotnie. Wystarczyło poznać kilka tajników pieczenia i proszę... schabik przepyszny. Polecam zarówno na zimno i jak i ciepło.
rolada schabowa
Składniki:
  • schab bez kości o długości około 25 cm
  • sól
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • dowolne świeże zioła (bazylia, tymianek, pietruszka, majeranek, oregano)*
  • oliwa z oliwek
  • 50 g masła
  • słodka papryka, majeranek, pieprz mielony, mielony listek laurowy, suszony czosnek niedźwiedzi

Wykonanie

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W następujący sposób należy ze schabu uzyskać płaski prostokąt o grubości około 2cm: bardzo ostrym nożem przeciąć schab w 1/3 wysokości (zostawiając 2 cm nieprzecięte, przy długim brzegu). Rozwinąć.  Od wnętrza mięsa powtórzyć czynność - znów zostawiając 2 cm nieprzekrojonego  mięsa przy drugim brzegu. Na tym etapie mięso po rozwinięciu powinno stanowić już prostokąt, lecz jeśli schab miał dużą średnicę - można powtórzyć czynność.

 

Z obu stron natrzeć mięso duża ilością soli. Odstawić do lodówki na min 1 godz.

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, umieścić w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, świeżymi ziołami i miękkim masłem. Utrzeć na gęstą pastę z odrobiną soli i ewentualnie oliwą (tylko jeśli blender nie radzi sobie z suchą masą).*

 

Piekarnik nagrzać do temp 180oC.

 

Mięso posmarować ziołową pastą. Ciasno zwinąć w roladę. Związać kilkoma sznurkami lub włożyć w elastyczną siatkę do wędlin.

 

Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Roladę zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Obsypać z każdej strony słodką papryką, pieprzem, suszonym majerankiem i pozostałymi przyprawami. Oblać tłuszczem ze smażenia. Wstawić do piekarnika na 1 godz. Co jakiś czas podlewać mięso sosem, który sie wytworzy. Czas pieczenia można wydłużyć - schab zrobi się bardziej suchy, lecz nic nie straci ze swojego smaku. Po upieczeniu usunąć sznurki.

Uwagi i warianty przepisu

* Do dyspoozycji miałam bazylię, szałwię, majeranek, świeżą mięte i pietruszkę. Jestem pewna, że tymianek, majeranek  i oregano pasowało by bardziej... Podobnie do posypania wybrałam swoje ulubione przyprawy ale można dowolnie eksperymentować.

* Farsz musi być maksymalnie gęsty, inaczej wypłynie podczas zawijania.

20:32, feeriasmakow
Link Komentarze (4) »
czwartek, 25 listopada 2010
Makaron w wersji Hot
Niezwykle rozgrzewające danie. Ekstremalnie pikantne, więc polecam tylko koneserom. Pomijając ostrość, którą można zredukować dodając mniejszą ilość ostrej papryczki, danie jest niezwykle aromatyczne z nutą orientu, do tego przyrządzenie go zajmuje tylko kilka minut. Przepis mocno zmodyfikowany z miesięcznika "Kuchnia".
hot makaron
Składniki na około 4 porcje:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • pół ostrej, czerwonej papryczki
  • pół szklanki półwytrawnego wina
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany 36%
  • sól, pieprz do smaku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • opakowanie dowolnego makaronu

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na średnio rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i drobno posiekaną czerwoną papryczkę (bez pestek), krótko przesmażyć. Wlać wino, odparować. Do śmietanki wsypać sól i pieprz, wymieszać i dodać do sosu. Chwilę podgrzać, jeśli sos jest zbyt wodnisty - zredukować.

 

Makaron odcedzić na sicie, wrzucić do rondla z sosem, wymieszać.

Podawać posypane startą skórką z cytryny.

hot makaron

Tagi: imbir makaron
19:56, feeriasmakow
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 listopada 2010
Śledź po Prowansalsku
To moja ulubiona forma podania śledzia. Zakochałam się w niej kilka lat temu na kolacji u zaprzyjaźnionego kucharza prowansalskiej restauracji. Od tamtej pory robię ją bardzo często, a na święta obowiązkowo, gdyż smakuje... no cóż, oceńcie sami.
śledź po prowansalsku
Składniki:
  • 4 filety śledziowe (a'la matiasy w oleju)
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule*
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej (polecam „Kamis”, gdyż ma najwięcej niezmielonej gorczycy)
  • 2 łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich

Wykonanie

Jeśli chcemy podać farsz w cebulowej miseczce, obieramy zewnętrzne łupiny, przekrajamy cebulę na pół i delikatnie zdejmujemy jedną lub dwie warstwy (tak byśmy uzyskali 4 sztuki). Pozostałą cebulkę bardzo drobno siekamy. Dodajemy musztardę, majonez i zioła prowansalskie. Mieszamy i odkładamy przykryte do lodówki na kilka godz. (najlepiej całą noc).

 

Przed podaniem, za pomocą papierowego ręcznika usuwamy ze śledzi nadmiar oleju. Każdego fileta zwijamy w rulon (możemy spiąć wykałaczką). Do miseczek cebulowych wkładamy farsz.* Układamy obok śledzia. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Uwagi i warianty przepisu

* jeśli brakuje nam cierpliwości do zrobienia miseczek z cebuli możemy oczywiście pominąć ten etap. Proponuję w takim przypadku zredukować ilość cebuli do 1 większej sztuki.

 

19:19, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
wtorek, 23 listopada 2010
Zapiekanka z Białej Kapusty i Żurawin
Długo nurtowało mnie pytanie: Jak to danie może smakować? Zwykle potrafię sobie wyobrazić końcowy efekt, ale tym razem tak nie było. Potrawa okazała się interesująca: coś z pogranicza spagetti, gołąbków i surówki Colesław... Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto spróbować. Przepis ze strony www.cranberries-usa.pl.
zapiekanka
Składniki:
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i mielona papryka
  • 100 ml keczupu (dodałam dodatkowo mały słoik przecieru pomidorowego)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 100 g suszonych żurawin
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 -75 g tartego sera żółtego (np. Gouda)

Wykonanie

Kapustę wkładamy w całości do garnka z gotującą się, osoloną wodą na kilka minut. Gdy lekko zmięknie, delikatnie zdejmujemy około 8-9 wierzchnich liści. Pozostałą kapustę szatkujemy i wrzucamy z powrotem do gotującej się wody na 30 minut.

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są "al dente" (w razie konieczności pogotować jeszcze chwilę).

Warzywa odlać, mocno odsączyć na sicie.

 

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso na "chrupko". Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy, aż cebula zmięknie. Do mięsa wlewamy keczup, dosypujemy bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i żurawinę (kilka zostawiamy do dekoracji).  Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (uznałam, że mięso ma zbyt zbitą konsystencję, dlatego dodałam mały słoiczek przecieru pomidorowego).

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200oC.

 

Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem i odrobiną soli i pieprzu. (Na tym etapie możemy również dodać starty ser, zostawiając odrobinę do posypania wierzchu)*

Na każdym liściu kapusty układamy kilka plastrów marchewki i mięsny farsz, zwijamy (jak gołąbki). Przekrajamy rulony wzdłuż na pół.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy odciśniętą kapustę. Połowy roladek układamy otwartą stroną do góry*. Całość zalewamy jajkami wymieszanymi z mlekiem i posypujemy serem. Pieczemy 30-40 minut. Dekorujemy żurawiną.

Uwagi i warianty przepisu.

* Moim zdaniem lepiej jest dodać większość sera do masy jajecznej, gdyż bez tego masa mleczna jest zbyt wodnista.

* Jeśli wierzch zanadto się rumieni, można nakryć naczynie folią aluminiową.

* Roladki dobrze jest wcisnąc mocno w poszatkowaną kapustę, nie będą się wtedy przewracać.

17:45, feeriasmakow
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 22 listopada 2010
Cebularze
Mają ciekawą konsystencję, trochę przypominającą obwarzanki z dawnych czasów. Nauczona doświadczeniem, przygotowuję dużo więcej cebulowego farszu, gdyż czekając na wyrośnięcie ciasta, większa jego część znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Najbardziej lubię je na drugi dzień z majonezem - ale gorące z dodatkiem masła też są doskonałe. Przepis Lubelskich Restauratorów znalazłam na "Kwestii Smaku".

cebularze

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 50 g świeżych drożdży/ 3 paczki suszonych (21g)

Dodatkowo

  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 cebule pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie 2 łyżki suchego maku
  • 1 żółtko

Wykonanie

Jeżeli masz do dyspozycji maszynę do pieczenia chleba umieść w formie składniki płynne, następnie sypkie, na końcu dodając sypkie drożdże (świeże rozprowadź z łyżką cukru) i uruchom program "Ciasto rosnące".

W innym przypadku: przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

 

Mąkę wymieszaj z solą (i suszonymi drożdżami jeśli takich używasz), usyp kopczyk i wlej w niego przygotowany rozczyn, wraz z mlekiem i roztopionym masłem. Dodaj roztrzepane jajko i dokładnie zagnieć, aż ciasto będzie ładnie lśniące i zacznie odstawać od ręki (około 10-15 minut). Jeśli to konieczne dodaj mąkę. Odstaw przykryte ciasto na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

W tym czasie zeszklij na rozgrzanym oleju pokrojoną cebulę (nie doprowadzając do zbrązowienia). Pod koniec smażenia posyp makiem. Przypraw solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do temp. 50oC. Dwie duże blachy wyłóż papierem. Wyrośnięte ciasto podziel na 12-16 równych części. Uformuj owalne bułeczki. Na środku każdej ułóż farsz. Wstaw do piekarnika na około 30minut.

Po tym czasie wyjmij bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 185-190oC. Brzegi cebularzy posmaruj żółtkiem. Piecz 20-25 minut.

16:59, feeriasmakow
Link Komentarze (3) »
niedziela, 21 listopada 2010
Risotto ze Świeżymi Grzybami
Aromatyczne i bezproblemowe danie. Najlepsze z wykorzystaniem świeżych grzybów, lecz z mrożonymi, równie smaczne (nie próbowałam jedynie z suszonymi). Można je bez końca modyfikować: piekąc, smażąc lub dusząc grzyby, czy też używając rożnego rodzaju ziół. Ja podaję przepis na moje ulubione, a Was zachęcam do radosnej twórczości. Zainspirowane "Risotto ai funghi e prezzemolo" Jamiego Olivera.
risotto z grzybami
Składniki na około 4 porcje:
  • 400 g ryżu na risotto
  • 1,5 l bulionu (w tym daniu najbardziej mi odpowiada grzybowy, ale może też być warzywny)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 100 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • około 120 g świeżo startego parmezanu
  • pęczek świeżego tymianku
  • garść posiekanej natki pietruszki (pominęłam)
  • około 200 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki w ostateczności pieczarki)

Wykonanie

Przygotowujemy bulion (można użyć gotowego z kostki, 3 kostki rozpuszczamy wówczas w 1,5 l wrzątku).

Oczyszczone grzyby kroimy i podsmażamy do zrumienienia na 1 łyżce oliwy. Pod koniec smażenia solimy i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy.

 

Na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżkach oliwy i 2 masła) szklimy cebulę - pod koniec dodając czosnek. Wsypujemy ryż, smażymy intensywnie mieszając, aż do momentu, gdy ziarenka staną się przezroczyste.

Wlewamy wino, odparowujemy.

Po łyżce wazowej wlewamy bulion. Mieszamy. Czynność powtarzamy, aż ryż ugotowany będzie "al dente". Nie musimy wykorzystać całego bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby. Mieszamy i odstawiamy po przykryciem na kilka minut by ryż wchłonął jeszcze odrobinę płynu.

 

Dodajemy posiekaną pietruszkę i oberwane listki tymianku (żmudna praca lecz konieczna, gdyż gałązki tymianku są dość twarde)

Podajemy posypane parmezanem lub/i polane oliwą z oliwek.

Uwagi i warianty wykonania

* oryginalny przepis proponuje wstawienie podsmażonych grzybów na 6 minut do rozgrzanego piekarnika.

* jeśli wykorzystaliśmy bulion z kostki, nie ma potrzeby dodatkowo solić

* jeśli gotujemy risotto po raz pierwszy, warto wiedzieć, że potrawa ta wymaga stopniowego dolewania bulionu i nieustanego mieszania.

12:37, feeriasmakow
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi