RSS
czwartek, 13 listopada 2014
Sznycle z Indyka Capresse
Zapiekane mięso indyka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą. Podane z bazyliowym pesto i makaronem. Bardzo smaczne szybkie danie, które znakomicie sprawdzi się zarówna na obiad jak i na imprezę. 
IMGP8066
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 8 sznycli z piersi indyka (około 700 g)
  • 2 duże pomidory (dałam malinowe)
  • 2 kule mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano
  • duży pęczek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • garść uprażonych pinioli
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Przygotować dużą, płaską blachę najlepiej z rusztem (w przypadku braku ułożyć sznycle na kratce piekarnika a pod spód wstawić dużą blachę).

Bakłażana umyć, pokroić na 8 kształtnych plastrów.

Mięso umyć, oczyścić z błon pokroić - z obu stron posolić, posypać pieprzem i oregano. Na każdej podstawie bakłażanowej ułożyć mięso.

 

Piec około 25 minut (w zależności od grubości mięsa - najlepiej po 25 minutach wyjąć jednego i przekroić by sprawdzić czy mięso jest już gotowe).

 

Przygotować pesto. Bazylię umieścić w pojemniku malaksera. Dodać czosnek, parmezan, oliwę i uprażone piniole. Zmiksować. Ewentualnie dosolić. Polać gotowe sznycle. Proponuję podać z makaronem pomieszanym z pesto.

 

 

IMGP80762IMGP80881

sobota, 08 listopada 2014
Domowy Makaron z Jajkiem, Szynką Parmeńską i Miętą zalany Bulionem
Połączenie tradycji z nowoczesnością… zresztą niezwykle udane: domowy makaron, bulion plus szynka parmeńska, jajko i mięta. Rewelacja - największym zaskoczeniem był dla mnie wyśmienity smak szynki parmeńskiej podanej w takiej formie. Przyznam, że nie jestem szczególnym koneserem tego specjału, a tu mnie oczarował.. Przepis na rosół zapewne każdy ma swój ulubiony i tu warto go wykorzystać, jednak jeśli nie - podam swój.
 

IMGP7978

Składniki:

Makaron:

  • 300 g mąki (najlepsza będzie taka która jest dedykowana do makaronu z pszenicy durum lub pierogów)
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli

Bulion

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • garść włoszczyzny pokrojonej w zapałki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kostka cielęca (np Winiary) lub vegeta do smaku

Dodatkowo

  • 4 jajka na twardo
  • garść listków mięty
  • 70 g szynki parmeńskiej

Wykonanie

Kurczaka umyć, umieścić w małym garnku, zalać niewielką ilością wody (tylko by przykryła mięso). Ustawić na minimalnym ogniu, dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy oraz vegetę lub rosołek. Gotować bez przykrycia około 2 godzin (im wolniejszy proces gotowania tym mięso oddaje więcej smaku). W między czasie usunąć pojawiające się szumowiny i nadmiar tłuszczu. Po około godzinie dodać włoszczyznę.

Mąkę wysypać na blat kuchenny, wymieszać z solą, zrobić dołek. Wbić do niego jajka. Zagnieść ciasto na gładkie i elastyczne (koszmarna, nużąca robota…). Gotowe podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski (lub inne wymyślne kształty). Gotować  w dużej ilości osolonej wody około 4 minut (w zależności od grubości ciasta).

Jajka ugotować na twardo (umieścić w rondelku, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć nakryć rondelek, wyłączyć palnik i pozostawić na 10 minut). Ostudzić i obrać ze skorupek. 

Szynkę parmeńską porwać na kawałki. 

Do miseczek włożyć ugotowany makaron, przepołowione jajko, kilka listków mięty i kawałków szynki. Zalać gorącym rosołem. 

IMGP7974

| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi